Duitslandweb logo Duitslandweb

Herero en Nama protesteren tegen akkoord volkerenmoord

Kort nieuws - 1 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vertegenwoordigers van de volken Herero en Nama in Namibië vinden de overeenkomst tussen de Duitse en de Namibische regering volstrekt ontoereikend. Vorige week sloten de twee landen na jarenlange onderhandelingen een akkoord over Duitse excuses voor de volkerenmoord op de Herero en de Nama tussen 1904 en 1908.

Duitsland wil officieel excuses maken en zegde 1,1 miljard euro in dertig jaar toe voor een opbouwfonds dat grotendeels ten goede moet komen aan de Herero en de Nama.

De stamhoofden vinden dat ze onvoldoende zijn betrokken bij de onderhandelingen, schrijven verschillende Duitse media. Ook vinden ze het bedrag veel te laag. Duitsland zou plotseling haast hebben gehad om de zaak rond te krijgen, schrijft de BBC, en terwijl de stamhoofden nog werden geconsulteerd zou het nieuws al wereldkundig zijn gemaakt.

De vertegenwoordigers van de volken die slachtoffer waren van de brute behandeling door Duitse soldaten eisen dat de ceremonie ter ondertekening van het akkoord wordt uitgesteld. Ze hebben aangekondigd te gaan protesteren als de Duitse regering naar Namibië komt om om vergiffenis te vragen. Lees meer bij de Berlijnse krant Taz, bij Die Zeit en bij de BBC

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger