Duitslandweb logo Duitslandweb

Herero en Nama protesteren tegen akkoord volkerenmoord

Kort nieuws - 1 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vertegenwoordigers van de volken Herero en Nama in Namibië vinden de overeenkomst tussen de Duitse en de Namibische regering volstrekt ontoereikend. Vorige week sloten de twee landen na jarenlange onderhandelingen een akkoord over Duitse excuses voor de volkerenmoord op de Herero en de Nama tussen 1904 en 1908.

Duitsland wil officieel excuses maken en zegde 1,1 miljard euro in dertig jaar toe voor een opbouwfonds dat grotendeels ten goede moet komen aan de Herero en de Nama.

De stamhoofden vinden dat ze onvoldoende zijn betrokken bij de onderhandelingen, schrijven verschillende Duitse media. Ook vinden ze het bedrag veel te laag. Duitsland zou plotseling haast hebben gehad om de zaak rond te krijgen, schrijft de BBC, en terwijl de stamhoofden nog werden geconsulteerd zou het nieuws al wereldkundig zijn gemaakt.

De vertegenwoordigers van de volken die slachtoffer waren van de brute behandeling door Duitse soldaten eisen dat de ceremonie ter ondertekening van het akkoord wordt uitgesteld. Ze hebben aangekondigd te gaan protesteren als de Duitse regering naar Namibië komt om om vergiffenis te vragen. Lees meer bij de Berlijnse krant Taz, bij Die Zeit en bij de BBC

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger