Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechtbank New York wijst aanklacht Herero en Nama tegen Duitsland af

Kort nieuws - 8 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een rechtbank in New York heeft een aanklacht tegen de Duitse staat door vertegenwoordigers van de inheemse volken Herero en Nama uit Namibië afgewezen.

De Herero en Nama willen schadevergoeding voor de massamoord tussen 1904 en 1908 op leden van hun stammen door de Duitse kolonisators. Ze togen in New York voor het gerecht, omdat volgens hen het geld uit de landroof in het huidige Namibië in onroerend goed in New York is gestoken. Ook heeft Duitsland menselijke resten van leden van hun stam aan een museum in New York verkocht.

De rechter vond dat Duitsland hiervoor niet in New York kon worden aangeklaagd en wees de klacht af. De Duitse regering onderhandelt al jaren met de regering van Namibië over excuses en erkenning. De regering is niet bereid schadevergoeding te betalen maar heeft inmiddels wel erkend dat destijds genocide is gepleegd. De vertegenwoordigers van de Herero en de Nama zitten bij deze onderhandelingen niet aan tafel en begonnen in plaats daarvan het proces in New York.

Historici noemen de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op de Herero en de Nama de eerste genocide van de 20e eeuw. Tussen 1904 en 1908 voerde de Pruisische generaal Lothar von Trotha een bloedige oorlog in de toenmalige kolonie Duits-Zuid-West-Afrika. Grote aantallen Herero en Nama werden opgesloten in concentratiekampen en vermoord. Hun skeletten en schedels namen de troepen mee naar Duitsland voor het zogenoemde 'rassenonderzoek'. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger