Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechtbank New York wijst aanklacht Herero en Nama tegen Duitsland af

Kort nieuws - 8 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een rechtbank in New York heeft een aanklacht tegen de Duitse staat door vertegenwoordigers van de inheemse volken Herero en Nama uit Namibië afgewezen.

De Herero en Nama willen schadevergoeding voor de massamoord tussen 1904 en 1908 op leden van hun stammen door de Duitse kolonisators. Ze togen in New York voor het gerecht, omdat volgens hen het geld uit de landroof in het huidige Namibië in onroerend goed in New York is gestoken. Ook heeft Duitsland menselijke resten van leden van hun stam aan een museum in New York verkocht.

De rechter vond dat Duitsland hiervoor niet in New York kon worden aangeklaagd en wees de klacht af. De Duitse regering onderhandelt al jaren met de regering van Namibië over excuses en erkenning. De regering is niet bereid schadevergoeding te betalen maar heeft inmiddels wel erkend dat destijds genocide is gepleegd. De vertegenwoordigers van de Herero en de Nama zitten bij deze onderhandelingen niet aan tafel en begonnen in plaats daarvan het proces in New York.

Historici noemen de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op de Herero en de Nama de eerste genocide van de 20e eeuw. Tussen 1904 en 1908 voerde de Pruisische generaal Lothar von Trotha een bloedige oorlog in de toenmalige kolonie Duits-Zuid-West-Afrika. Grote aantallen Herero en Nama werden opgesloten in concentratiekampen en vermoord. Hun skeletten en schedels namen de troepen mee naar Duitsland voor het zogenoemde 'rassenonderzoek'. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger