'Duitsland en Namibië eens over verzoeningsverdrag koloniaal geweld'
Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland en Namibië staan na ruim zes jaar onderhandelen op het punt een verzoeningsverdrag te tekenen over de koloniale misdaden die Duitsland heeft begaan. Dat meldt de publieke zender Deutschlandfunk Kultur.
Duitsland en Namibië zijn het over de belangrijkste strijdpunten eens geworden, meldt Deutschlandfunk Kultur. Zo zou de bondsregering bereid zijn het vermoorden van tienduizenden mensen in de voormalige kolonie Duits Zuid-West-Afrika (het huidige Namibië) te erkennen als volkerenmoord. Eerder al hebben de Verenigde Naties de neergeslagen opstand van Herero en Nama in Duits Zuid-West-Afrika tussen 1904 en 1908 aangemerkt als de eerste genocide van de 20e eeuw.
De hoogte van de schadevergoeding waarmee Duitsland het leed en de sociale gevolgen van de vernietigingsoorlog wil compenseren, was een lastig punt. Maar ook daarover zijn beide landen het eens geworden, aldus Deutschlandfunk Kultur. Er ligt nu een verdragstekst waar beide regeringen zich deze week over buigen, heeft een vertegenwoordiger van het Namibische onderhandelingsteam bevestigd.
De bedoeling is dat bondspresident Steinmeier tijdens een bijeenkomst in het parlement van Namibië officieel excuses namens Duitsland zal uitspreken. De formulering van die excuses luidt dat destijds wreedheden zijn begaan die vanuit huidig perspectief als volkerenmoord worden gezien. Op deze manier wil Duitsland voorkomen dat nazaten van de Herero en de Nama eigen claims kunnen indienen. Vertegenwoordigers van beide stammen eisen al jaren een schadevergoeding voor de massamoord van Duitsland. Duitsland wil dat via het verdrag met Namibië regelen. Lees meer bij Deutschlandfunk Kultur en Zeit Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Bedoelt u echt vezoeningsverdrag, of is het toch een kleine typefout en hoort er verzoeningsverdrag te staan in de koptekst? :-)
Maar goed om te lezen dat de voormalige koloniale verstandhoudingen genormaliseerd worden!
Dank, dat is natuurlijk een tikfout die we fluks hebben aangepast. Groet, de redactie
Aangepast op 2021-05-18 09:57:07