Duitslandweb logo Duitslandweb

Pergamonmuseum Berlijn komende jaren gesloten

Kort nieuws - 29 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het populaire Pergamonmuseum op de Museumsinsel in hartje Berlijn gaat vanaf oktober dicht voor een omvangrijke renovatie. Pas over vier jaar, in 2027, opent een deel van het museum weer, een ander deel blijft gesloten tot 2037. 

Het enorme museum, dat bestaat uit vijf gebouwen, is in 1999 door de Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het is gebouwd tussen 1910 en 1930. De gebouwen raakten beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en die schade is nog steeds niet helemaal hersteld. In de periode van de DDR werden de gebouwen slecht onderhouden. Daarom zijn er nu veel vochtproblemen en de elektrische installatie is ernstig verouderd, laat het museum weten. Ook wordt een vierde vleugel gebouwd en wordt het museum verbonden met andere musea op het museumeiland.

De renovatie is al in 2013 begonnen en zeer complex door de enorme objecten, zoals het Pergamonaltaar uit de 2e eeuw voor Christus. Dit pronkstuk van het museum is vanaf 2027 weer te bezoeken. Dat het museum helemaal sluit is onverwacht. In eerdere plannen zou steeds een deel van het museum open blijven voor bezoekers. De verbouwing en renovatie zullen uiteindelijk waarschijnlijk meer dan een miljard euro kosten.

Tijdens de sluiting zal een deel van de werken te zien zijn op een andere locatie, nabij de Museumsinsel, waar ook nu al een 360 graden panorama is te zien van de bouwwerken. Ook worden werken in bruikleen gegeven aan andere musea of gerestaureerd. Lees meer Der Spiegel en in het persbericht van het Pergamonmuseum

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer

Bergen verzetten in papier

Bergen verzetten in papier

De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor landkaarten en bergen. Haar werk is nu te zien in Museum Panorama Mesdag.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger