
Tientallen kunststukken in Berlijnse musea besmeurd
Kort nieuws - 21 oktober 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebOp de Dag van de Duitse Eenheid, die op 3 oktober werd gevierd, zijn in Berlijn tientallen kunststukken in verschillende musea beschadigd. De stukken zijn volgens Duitse media met een olieachtige vloeistof besmeurd. Wie er achter de actie zit, is nog onbekend.
Minstens zeventig kunstwerken en artefacten van onder andere het Pergamonmuseum, het Neues Museum en de Alte Nationalgalerie zijn op 3 oktober beschadigd, melden Deutschlandfunk en Die Zeit. Het gaat onder meer om Egyptische sarcofagen, stenen sculpturen en 19e eeuwse schilderijen. Duitse media spreken van een van de grootste kunstvernielingen in het naoorlogse Duitsland.
Tot op heden hebben de autoriteiten niet over de vernielingen bericht en ook andere musea werden niet ingelicht. Inmiddels hebben woordvoerders van de stichting Preußischer Kulturbesitz en de Berlijnse politie de mediaberichten bevestigd.
Wie er achter de beschadigingen zit, is nog onbekend, maar volgens Deutschlandfunk en Die Zeit zou bekend complotdenker en voormalig veganistisch chef-kok Attila Hildmann een rol kunnen hebben gespeeld. Hij heeft volgens Die Zeit in de afgelopen maanden via social media berichten verspreid over de 'troon van Satan' die zich in het Pergamonmuseum zou bevinden, en dat het museum het centrum van de 'globale satanistenscene en coronacriminelen' zou zijn. Volgens Hildmann worden er in het museum mensenoffers gebracht en kinderen misbruikt. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit
Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties
Geen reacties aanwezig