Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderwijsminister Karliczek onder druk door 'accu-affaire'

Kort nieuws - 23 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De toekenning van een onderzoeksinstituut voor accu's aan Münster heeft minister van Onderwijs en Onderzoek Anja Karliczek (CDU) in problemen gebracht. Ze moet zich vandaag verantwoorden in de Bondsdag voor wat inmiddels de 'accu-affaire' is geworden.  

Accucellen zijn een sleuteltechnologie voor elektromobiliteit en daar moet Duitsland in investeren, besloot het ministerie van Onderwijs en Onderzoek in 2018. Daarom werd 500 miljoen euro vrijgemaakt voor een onderzoeksfabriek voor batterijen.

Zes steden meldden zich die zo'n instituut graag wilden hebben. Daaronder Ulm (Baden-Wüttemberg), dat volgens een adviesrapport de beste keuze was; en Münster, dat volgens het advies tot de middenmoot behoort. Maar het is de omgeving waar minister Karliczek vandaan komt en een onderzoeksinstituut in Münster levert ook arbeidsplaatsen op in haar kiesdistrict Ibbenbüren. In juni verkondigde Karliczeks ministerie dat Münster het instituut kreeg toegekend.

De minister moet zich vandaag voor de Bondsdagcommissie die over onderzoek gaat verantwoorden voor de keuze voor Münster. En onder meer antwoord geven op de vraag waarom de Gründungskommission die over de standplaats moest beslissen, het rapport ten gunste van Ulm nooit heeft gezien. Ook zou Münster vanuit Berlijn regelmatig op de hoogte zijn gesteld van details over de procedures, die de andere steden niet hadden. Bewijs dat Karliczek persoonlijk invloed heeft uitgeoefend op de keuze voor Münster is er niet, maar al wekenlang is er veel kritiek op de minister, ook uit haar eigen partij. Zelf geeft ze in de Süddeutsche Zeitung toe dat ze een aantal zaken anders had moeten doen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de (chronologie) en reactie Karliczek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger