Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderwijsminister Karliczek onder druk door 'accu-affaire'

Kort nieuws - 23 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De toekenning van een onderzoeksinstituut voor accu's aan Münster heeft minister van Onderwijs en Onderzoek Anja Karliczek (CDU) in problemen gebracht. Ze moet zich vandaag verantwoorden in de Bondsdag voor wat inmiddels de 'accu-affaire' is geworden.  

Accucellen zijn een sleuteltechnologie voor elektromobiliteit en daar moet Duitsland in investeren, besloot het ministerie van Onderwijs en Onderzoek in 2018. Daarom werd 500 miljoen euro vrijgemaakt voor een onderzoeksfabriek voor batterijen.

Zes steden meldden zich die zo'n instituut graag wilden hebben. Daaronder Ulm (Baden-Wüttemberg), dat volgens een adviesrapport de beste keuze was; en Münster, dat volgens het advies tot de middenmoot behoort. Maar het is de omgeving waar minister Karliczek vandaan komt en een onderzoeksinstituut in Münster levert ook arbeidsplaatsen op in haar kiesdistrict Ibbenbüren. In juni verkondigde Karliczeks ministerie dat Münster het instituut kreeg toegekend.

De minister moet zich vandaag voor de Bondsdagcommissie die over onderzoek gaat verantwoorden voor de keuze voor Münster. En onder meer antwoord geven op de vraag waarom de Gründungskommission die over de standplaats moest beslissen, het rapport ten gunste van Ulm nooit heeft gezien. Ook zou Münster vanuit Berlijn regelmatig op de hoogte zijn gesteld van details over de procedures, die de andere steden niet hadden. Bewijs dat Karliczek persoonlijk invloed heeft uitgeoefend op de keuze voor Münster is er niet, maar al wekenlang is er veel kritiek op de minister, ook uit haar eigen partij. Zelf geeft ze in de Süddeutsche Zeitung toe dat ze een aantal zaken anders had moeten doen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de (chronologie) en reactie Karliczek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger