Duitslandweb logo Duitslandweb

Druk op CDU neemt toe om 'dambreuk naar rechts' te dichten

Kort nieuws - 18 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De druk op de CDU om zich duidelijk te distantiëren van extreem-rechts neemt toe door de affaire om een regionale politicus met neonazi-contacten. De SPD wil dat partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer ingrijpt.

De affaire draait om Robert Möritz (29), lid van een regionaal CDU-bestuur in de deelstaat Saksen-Anhalt. Hij blijkt contacten te hebben gehad met neonazi's en was lid van de omstreden vereniging Uniter, die onderdeel zou uitmaken van een extreem-rechts netwerk. Hij zou ook een 'zwarte-zon'-tattoo hebben, dat zijn meerdere hakenkuizen over elkaar getatoëerd. Afgelopen weekend heeft Möritz het lidmaatschap van Uniter opgezegd.

De zaak leidde tot een coalitiecrisis in Saksen-Anhalt: regeringspartijen SPD en Groenen eisten van coalitiepartner CDU dat ze Möritz uit de partij zou zetten, maar de CDU weigert dat. De CDU in Saksen-Anhalt vindt dat Möritz zich voldoende van zijn verleden heeft gedistantieerd. Toen de Groenen in Saksen-Anhalt zich op twitter afvroegen voor hoeveel hakenkruizen er plaats is in de CDU, dreigden de christendemocraten de samenwerking in de regering op te zeggen.

Inmiddels heeft de affaire ook de landelijke politiek bereikt. SPD-secretaris-generaal Klingbeil wil dat CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer ingrijpt. Dat de CDU in Saksen-Anhalt Möritz niet wil wegsturen, is voor hem "een dambreuk naar rechts" en Kramp-Karrenbauer sluit daarvoor volgens hem haar ogen.

Kramp-Karrenbauer heeft - evenals vooraanstaande CDU'ers als Reiner Haseloff, minister-president van Saksen-Anhalt, en Wolfgang Schäuble, voorzitter van de Bondsdag - gezegd dat er in de CDU geen plaats is voor hakenkruizen en neonazi's. Maar ze hebben zich niet uitgelaten over consequenties voor Möritz. De druk op de CDU neemt ook toe omdat meer partijleden en -functionarissen in Saksen-Anhalt, Brandenburg en Saksen lid van Uniter blijken te zijn. De vereniging zou veel (oud)-soldaten en politie-agenten onder haar leden tellen. Lees meer tagesschau.deZeit Online en tagesspiegel.de 

Minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag zijn plannen voorgesteld om rechtsradicalen in overheidsorganisaties op te sporen. Hij wil daarvoor snel een afdeling bij de binnenlandse veiligheidsdienst Bundesverfassungsschutz opbouwen, de Zentralstelle zur Aufklärung rechtsextremistischer Umtriebe im öffentlichen Dienst. Bij de veiligheidsdienst en de federale recherche BKA moeten er bovendien 600 arbeidsplaatsen bijkomen. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger