Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-voorzitter sluit samenwerking met AfD uit

Kort nieuws - 24 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer heeft samenwerking van haar partij met de rechts-nationalistische AfD uitgesloten. Dat zei ze zondagavond in de ARD-talkshow Anne Will. Ondertussen speelt ook een debat over sympathieën bij politie en leger voor de AfD.

Kramp-Karrenbauer kan zich, gezien de koers van de AfD, niet voorstellen dat er ooit een tijd komt waarin CDU en AfD samenwerken. De Alternative für Deutschland is "in ieder geval deels" een partij die "geen duidelijke lijn tegen rechts-extremisme en rechts-radicalen trekt", zei zei. Ze wil toestemming van het partijbestuur "om alle middelen te controleren" om samenwerking met of toenadering tot de AfD te verhinderen. Eerder hadden twee CDU-politici in Saksen-Anhalt, waar de AfD de tweede partij is, gezegd dat ze samenwerking niet uitsluiten. 

De discussie over de omgang met de AfD is verscherpt na de moord op de regionale CDU-politicus Walter Lübcke begin juni. Daarvoor is een verdachte met banden met extreem-rechts opgepakt. Kramp-Karrenbauer zei vorige week dat ze de AfD verantwoordelijk houdt voor het ontstaan van een "klimaat van haat en hetze" dat tot de moord heeft geleid. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

De vice-voorzitter van de politievakbond GdP Jörg Radek heeft sympathieën voor rechtspopulistische partijen binnen de politie bevestigd. Hij deed dat in de discussie die CDU-politicus Friedrich Merz was begonnen over een "ruk naar rechts" bij het leger en de politie. "De bondsregering moet dringend het Verfassungspatriotismus (verbondenheid niet door land of door etniciteit maar door de gedeelde waarden van de grondwet - red) in de veiligheidsdiensten versterken", aldus Radek.

Volgens hem heeft de bondsregering nooit aan de politie uitgelegd waarom ze tijdens haar moeilijke inzet in de vluchtelingencrisis moest afwijken van de regels om mensen tegen te houden. Daarbij is veel vertrouwen verloren gegaan en bij veel politie-agenten sympathie voor de AfD ontstaan, aldus Radek. Met als gevolg dat sommigen van hen nu "bij deelstaatverkiezingen voor de AfD-lijst kandideren". Lees meer bij Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

De SPD zoekt wederom een nieuwe voorzitter. Dat wordt een langslepend proces: heibel gegarandeerd.

Lees meer

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

De AfD is in Brandenburg en Saksen tweede partij geworden. Wat je moet weten over de deelstaatverkiezingen:

Lees meer

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

Met argusogen kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland komende zondag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger