Duitslandweb logo Duitslandweb

Kramp-Karrenbauer ziet af van lijsttrekkerschap CDU

Kort nieuws - 10 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse CDU heeft maandagmorgen laten weten dat Annegret Kramp-Karrenbauer geen lijsttrekker wordt voor de CDU bij de volgende verkiezingen. Ook wil ze deze zomer het voorzitterschap van haar partij neerleggen.

Kramp-Karrenbauer wil wel aanblijven als minister van Defensie, maakte de partij bekend. Volgens 'AKK' hebben delen van de partij een onduidelijke verhouding met de rechts-nationalistische AfD en de socialistische partij Die Linke. Kramp-Karrenbauer zelf is strikt tegen samenwerking met deze partijen. Haar stap is het gevolg van de politieke crisis in Thüringen.

Kramp-Karrenbauer heeft laten weten dat ze de keuze voor een kanselierskandidaat nog in goede banen wil leiden en daarna het voorzitterschap neerlegt. Lees meer bij Tagesschau 

Kramp-Karrenbauer lichtte op maandagmiddag op een persconferentie haar besluit toe:

Beoogd kanselier 

Kramp-Karrenbauer werd in december 2018 partijvoorzitter van de CDU en was beoogd opvolger van Merkel als kanselier. Een van haar belangrijkste taken was toen om de ongeveer even grote kampen in de partij te verbinden: die van de ontevreden CDU’ers die naar rechts opschuiven, en die van de christendemocraten die Merkels middenkoers volgen.

Maar dat verbinden is haar sindsdien niet goed afgegaan. Veel progressievere CDU'ers zagen haar al niet zitten door haar conservatieve standpunten over bijvoorbeeld het homohuwelijk en abortus. Hen joeg ze vorig jaar nog verder tegen zich in het harnas na een carnavalsgrap over interseksuelen. De grootste misser volgde vlak voor de Europese verkiezingen in 2019, in reactie op een video van de bekende Duitse YouTuber Rezo, die het CDU-beleid fileerde. Ze vroeg zich tijdens een persconferentie hardop af of uitingen op internet vlak voor verkiezingen niet moeten worden gereguleerd. Een CDU-voorzitter die de vrijheid van meningsuiting wil inperken? Journalisten en politici kwamen woorden tekort voor hun verontwaardiging. 

In juli vorig jaar werd ze minister van Defensie. Dat moest haar kansen op het kanselierschap vergroten: als minister zou ze beter zichtbaar zijn dan als partijvoorzitter en het zou haar bestuurservaring geven die haar als kanselier van pas zouden komen. Maar ook in de crisis vorige week in Thüringen leek ze geen grip te hebben op de situatie in haar partij. Kanselier Merkel moest ingrijpen vanuit Zuid-Afrika, waar ze op bezoek was. Nu Kramp-Karrenbauer geen kanselierskandidaat meer wordt, begint de strijd om de opvolger van Merkel in de CDU opnieuw.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger