Duitslandweb logo Duitslandweb

Ophef over reactie Kramp-Karrenbauer op YouTube-video

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU lag al onder vuur vanwege haar inadequate reactie vorige week op een kritische video over de partij van YouTuber Rezo. Nu heeft partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, de beoogde opvolger van kanselier Merkel, het nog erger gemaakt door te suggeren dat ze de vrijheid van meningsuiting op internet wil reguleren.

YouTuber Rezo fileerde het CDU-beleid in een video die hij vorige week online zette en die inmiddels bijna 13 miljoen keer is bekeken. De CDU reageerde eerst spottend en afwijzend en publiceerde uiteindelijk als reactie een pdf van 11 pagina's - een factcheck waar ook weer kritiek op kwam.

Twee dagen voor de EU-verkiezingen zetten Rezo en 90 andere YouTubers een nieuwe video online waarin ze opriepen niet op de CDU, de SPD of de AfD te stemmen. Als reactie daarop vroeg Kramp-Karrenbauer zich maandag tijdens een persconferentie af of uitingen op internet vlak voor verkiezingen niet moeten worden gereguleerd.

Als 70 krantenredacties twee dagen voor de verkiezingen zo'n oproep hadden gedaan, zou dat tot een heftig debat hebben geleid, aldus Kramp-Karrenbauer. "En de vraag is daarom met het oog op het thema stemmingmakerij: wat zijn eigenlijk de regels op analoog gebied en welke regels gelden eigenlijk op digitaal gebied." 

Het leidde tot ophef bij andere politici en journalisten die haar verweten de vrijheid van meningsuiting te willen reguleren. Via twitter reageerde Kramp-Karrenbauer maandagavond dat dit een absurd verwijt is. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in de democratie", aldus de CDU-partijvoorzitter. "Maar we moeten wel spreken over regels die tijdens verkiezingscampagnes gelden." 

Ook daarop volgden vernietigende mediacommentaren. "Volkomen absurd", noemt Spiegel Online zulke regels. Juist rond verkiezingen moet je vrij kunnen debatteren. De "vernietigende indruk" blijft hangen dat de "vrouw die ambities heeft voor het machtigste ambt van dit land geen tegenspraak kan verdragen". Je kunt het stemmingmakerij noemen, schrijft nieuwssite tagesschau. "Maar dat wordt in de grondwet beschermd. Als jonge mensen de CDU stom vinden en dat ook zeggen, dan is dat hun goed recht. Niemand houdt de CDU tegen het tegendeel te beweren." De Süddeutsche Zeitung schrijft: "Annegret Kramp-Karrenbauer maakt zoveel fouten dat je begint te twijfelen aan haar geschiktheid voor het kanselierschap." Lees meer bij Spiegel OnlineSüddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger