Duitslandweb logo Duitslandweb

Ophef over reactie Kramp-Karrenbauer op YouTube-video

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU lag al onder vuur vanwege haar inadequate reactie vorige week op een kritische video over de partij van YouTuber Rezo. Nu heeft partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, de beoogde opvolger van kanselier Merkel, het nog erger gemaakt door te suggeren dat ze de vrijheid van meningsuiting op internet wil reguleren.

YouTuber Rezo fileerde het CDU-beleid in een video die hij vorige week online zette en die inmiddels bijna 13 miljoen keer is bekeken. De CDU reageerde eerst spottend en afwijzend en publiceerde uiteindelijk als reactie een pdf van 11 pagina's - een factcheck waar ook weer kritiek op kwam.

Twee dagen voor de EU-verkiezingen zetten Rezo en 90 andere YouTubers een nieuwe video online waarin ze opriepen niet op de CDU, de SPD of de AfD te stemmen. Als reactie daarop vroeg Kramp-Karrenbauer zich maandag tijdens een persconferentie af of uitingen op internet vlak voor verkiezingen niet moeten worden gereguleerd.

Als 70 krantenredacties twee dagen voor de verkiezingen zo'n oproep hadden gedaan, zou dat tot een heftig debat hebben geleid, aldus Kramp-Karrenbauer. "En de vraag is daarom met het oog op het thema stemmingmakerij: wat zijn eigenlijk de regels op analoog gebied en welke regels gelden eigenlijk op digitaal gebied." 

Het leidde tot ophef bij andere politici en journalisten die haar verweten de vrijheid van meningsuiting te willen reguleren. Via twitter reageerde Kramp-Karrenbauer maandagavond dat dit een absurd verwijt is. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in de democratie", aldus de CDU-partijvoorzitter. "Maar we moeten wel spreken over regels die tijdens verkiezingscampagnes gelden." 

Ook daarop volgden vernietigende mediacommentaren. "Volkomen absurd", noemt Spiegel Online zulke regels. Juist rond verkiezingen moet je vrij kunnen debatteren. De "vernietigende indruk" blijft hangen dat de "vrouw die ambities heeft voor het machtigste ambt van dit land geen tegenspraak kan verdragen". Je kunt het stemmingmakerij noemen, schrijft nieuwssite tagesschau. "Maar dat wordt in de grondwet beschermd. Als jonge mensen de CDU stom vinden en dat ook zeggen, dan is dat hun goed recht. Niemand houdt de CDU tegen het tegendeel te beweren." De Süddeutsche Zeitung schrijft: "Annegret Kramp-Karrenbauer maakt zoveel fouten dat je begint te twijfelen aan haar geschiktheid voor het kanselierschap." Lees meer bij Spiegel OnlineSüddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger