Duitslandweb logo Duitslandweb

Joods Jaar moet antisemitisme tegengaan

Kort nieuws - 22 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Centrale Joodse Raad in Duitsland roept 2021 uit tot een Joods Aktionsjahr, met concerten, rondleidingen, evenementen en feesten. Zo wil de belangenbehartiger van de Joden in Duitsland voorkomen dat het antisemitisme verder toeneemt.

Vice-voorzitter van de Joodse Raad Abraham Lehrer denkt dat de relatief kleine Joodse gemeenschap in Duitsland te weinig zichtbaar is en mensen daarom te weinig weten over het Jodendom. Hij - en met hem vele anderen - ziet een zorgwekkende toename van antisemitisme. Antisemitische opmerkingen zijn in sommige kringen salonfähig geworden, constateert hij.

De Joodse gemeenschap in Duitsland telt ongeveer 100.000 leden. In 2021 is het volgens de initiatiefnemers van het actiejaar 1700 jaar geleden dat een Joodse gemeente voor het eerst in Duitse documenten werd vermeld. In het actiejaar moet niet alleen de nare recente geschiedenis van de Joden in Duitsland worden belicht, maar vooral ook een blik worden geworpen op de vele eeuwen Joods leven in het gebied van het huidige Duitsland.

Kanselier Merkel opende dinsdag de tentoonstelling 'Survivors' in cultuurcomplex Zollverein in Essen. Fotograaf Martin Schoeller maakte 75 portretten van overlevenden van de holocaust, in Israël. Merkel riep in haar toespraak op tot Zivilcourage (burgermoed) in het dagelijks leven. Om niet weg te kijken of te zwijgen als mensen worden beledigd of in hun waardigheid aangetast.

De Bondsdag heeft voor het jaar 2020 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten tegen antisemitisme. Lees meer bij Tagesspiegel (Aktionsjahr) en bij Die Welt (tentoonstelling) of bezoek de website van de tentoonstelling 'Survivors'.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Economisch is veel bereikt, maar de Duitse regering is bezorgd over extreemrechts gedachtengoed in het Oosten.

Lees meer

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Op straat protesteren Duitsers tegen racisme; politici en media debatteren over politiegeweld.

Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Boeren en bosbouwers zien hun opbrengst verdampen in de zonnigste lente ooit.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger