Duitslandweb logo Duitslandweb

Herdenking bombardement Dresden politiek beladen

Kort nieuws - 13 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Dresden wordt donderdag herdacht dat de stad 75 jaar geleden is platgebombardeerd door de geallieerden. De herdenking is politiek beladen omdat extreem-rechts de gebeurtenis aangrijpt om de aandacht te verschuiven naar Duitsers als slachtoffers en naar de oorlogsmisdaden van de geallieerden. 

Bij het bombardement op Dresden op 13 februari 1945 kwamen naar schatting 25.000 mensen om het leven. Veel Duitsers die dit leed gedenken, zeggen er direct bij dat nazi-Duitsland het over zichzelf heeft afgeroepen. Ze doen dit ook om zich te distantieren van extreem-rechts, AfD- en Pegida-aanhang, die de herdenking ieder jaar aangrijpen om op het leed van de Duitsers te wijzen en zo de 'Opfermythos' te voeden. 

In Der Tagesspiegel legt historicus Johannes Schütz uit dat de nazi's na het bombardement deze slachtoffermythe creëerden. Ze overdreven het aantal slachtoffers sterk en schilderden Dresden af als een onschuldige, culturele en prachtige stad die zinloos werd vernietigd. De communistische DDR nam deze mythe over en maakte van Dresden een symbool van het verwoestende karakter van het kapitalisme, aldus Schütz. 

Na de DDR werd de herdenking 'gekaapt' door rechts-extremisten, die massale optochten organiseerden en het bombardement als oorlogsmisdaad betitelden om de Duitse schuld te relativeren. De optochten lokten massale tegendemonstraties uit. Ook dit jaar worden manifestaties en tegenprotesten verwacht. Het stadsbestuur organiseert al tien jaar een mensenketting langs beide oevers van de Elbe. 

Bondspresident Steinmeier spreekt vanmiddag tijdens de gedenkbijeenkomst in Dresden. Daarna zal hij zich, samen met de Hertog van Kent, prins Edward, in de mensenketting voegen, die naar verwachting uit duizenden mensen bestaat.

Om 21.45 uur, het tijdstip van de eerste luchtaanval, luiden alle kerkklokken in de stad. Lees meer bij tagesspiegel en bij Süddeutsche Zeitung. Details over de herdenking bij Radio Dresden

Tags: dresden, nazi

Reacties

Guus Kroon - 14 februari 2020 11:30

Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.

Reageer
Guus Kroon - 14 februari 2020 11:30

Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Economisch is veel bereikt, maar de Duitse regering is bezorgd over extreemrechts gedachtengoed in het Oosten.

Lees meer

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Op straat protesteren Duitsers tegen racisme; politici en media debatteren over politiegeweld.

Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Boeren en bosbouwers zien hun opbrengst verdampen in de zonnigste lente ooit.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger