Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie grijpt in bij herdenking bombardement Dresden

Kort nieuws - 14 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de 78ste gedenkdag van het geallieerde bombardement op Dresden, heeft de politie maandagavond meerdere demonstrantengroepen uit elkaar gehouden en arrestaties verricht. 

In het centrum van Dresden (Saksen) werd stilgestaan bij de Britse en Amerikaanse bombardementen op 13 en 14 februari 1945 die de stad grotendeels verwoestten. De naar schatting 25.000 dodelijke slachtoffers werden herdacht met kaarsen, witte rozen en een menselijke ketting als teken van verzoening en het verlangen naar vrede.

's Avonds wilde een stoet van rechtse demonstranten en mensen uit het zogenoemde Querdenker-milieu door de stad trekken. Om dat te verhinderen wierpen tegendemontranten op meerdere plekken zitblokkades op. Agenten gebruikten onder meer wapenstokken en peperspray om de twee groepen uit elkaar te houden en "een directe confrontatie te voorkomen", aldus de politie. Er zijn vijf strafrechtelijke onderzoeken tegen demonstranten gestart. 

De herdenking van het bombardement op Dresden is al jaren politiek beladen, omdat extreem-rechts de gebeurtenis aangrijpt om de aandacht te verschuiven naar Duitsers als slachtoffers en naar de oorlogsmisdaden van de geallieerden. Lees meer bij MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger