Duitslandweb logo Duitslandweb

Ouders stappen naar rechter om verplichte mazelenvaccinatie

Kort nieuws - 2 maart 2020

Meerdere Duitse families hebben bij het Constitutioneel Hof geklaagd tegen de verplichte mazelenvaccinatie voor kinderen die naar een crèche of school gaan. De wet voor de verplichte inenting is sinds 1 maart van kracht. 

Vier families uit Hessen, Saksen en Sleeswijk-Holstein dienden een klacht in. Ze zijn niet tegen een mazelenvaccinatie op zich, maar wel tegen de verplichting. Die maakt een eigen keuze op basis van neutrale informatie niet meer mogelijk, vinden ze. De ouders vinden dat de wet indruist tegen het fundamentele recht op lichamelijk integriteit van kinderen, de opvoedrechten van ouders en het gelijkheidsbeginsel. 

De ouders klagen ook tegen het feit dat er in Duitsland niet een enkele mazelenvaccinatie wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld in Zwitserland, maar een meervoudig vaccin. Die wordt gebruikt om te vaccineren tegen meerdere kinderziekten tegelijktijd. 

Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, de hoogtste Duitse rechtbank, gaat de verplichte mazelenvaccinatie toetsen aan de grondwet. Wanneer het oordeel komt, is nog onbekend.

Vorig jaar werden meer dan 500 mazeleninfecties geregistreerd in Duitsland. Om meer bescherming te bieden tegen de zeer besmettelijke ziekte besloot de Duitse regering in 2019 dat alle kinderen op kinderdagverblijven en scholen ingeënt moeten zijn. De vaccinatieplicht geldt ook voor medewerkers in de kinderopvang, leraren, gastouders en medewerkers in asielzoekercentra. Overtreders riskeren een boete van 2500 euro. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

kim - 23 januari 2021 13:30

Is er al meer bekend over de uitspraak van het Constitutioneel Hof?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Snelwegen zonder maximumsnelheid horen echt bij Duitsland. Maar hoe lang nog? Aflevering 5: Tempolimit

Lees meer

De aanslag

De aanslag

Moet je politieke woede wel kanaliseren, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af na de bestorming van het Capitool, en eerder de Rijksdag.

Lees meer

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Terugblik op dit uitzonderlijke jaar met een interactieve tijdlijn.

Lees meer

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

Duitsland en Nederland moesten door de coronapandemie individueel en digitaal stilstaan bij het jubileumjaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger