Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Brandenburg officieel onder toezicht van veiligheidsdienst

Kort nieuws - 15 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD in Brandenburg is als geheel onder toezicht gesteld van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de Oost-Duitse deelstaat. Dat meldt het deelstaatministerie van Binnenlandse Zaken. 

De Verfassungsschutz in Brandenburg ziet voldoende aanwijzingen voor rechts-extremistische aspiraties van de AfD-deelstaatafdeling. Daarom is de rechts-nationalistische partij in Brandenburg nu officieel een Verdachtsfall: de veiligheidsdienst kan meer middelen inzetten om haar in de gaten te houden, bijvoorbeeld met observatie. Na Thüringen is Brandenburg de tweede deelstaat die de AfD officieel in de gaten houdt.

Centrale figuur binnen de AfD in Brandenburg was de rechts-extremist Andreas Kalbitz. Hij werd in mei vanwege vroegere banden met extreem-rechtse organisaties uit de partij gezet, maar zijn invloed binnen de AfD is nog steeds aanwezig, schrijven Duitse media. Kalbitz geldt samen met Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in Thüringen, als belangrijkste vertegenwoordiger van de rechts-nationalistische stroming binnen de partij. Ze waren de voormannen van Der Flügel, de omstreden rechtse AfD-vleugel, die in maart onder toezicht van de veiligheidsdienst werd gesteld en zich daarna ophief.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. De AfD in zijn geheel is een Prüffall: dat betekent dat de dienst onderzoekt of de partij moet worden gevolgd. Lees meer bij Süddeutsche.de, Zeit Online en RBB24.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger