Duitslandweb logo Duitslandweb

Huiszoekingen in elf deelstaten wegens online haatberichten

Kort nieuws - 4 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundeskriminalamt BKA, de Duitse federale recherche, heeft dinsdag 83 woningen en andere objecten doorzocht. Daarbij zijn smartphones en laptops in beslag genomen, van mensen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het plaatsen van online haatberichten. 

De huiszoekingen richtten zich tegen 96 beschuldigden in elf deelstaten. Zij worden beschuldigd van 'volksopruiïng' en belediging. De actie was onderdeel van een Europese operatie waaraan zes landen deelnamen en die door Europol werd gecoördineerd.

Ondertussen ligt er in Duitsland een nieuwe wet met betrekking tot de online verspreiding van haat op tafel. Binnenkort zijn sociale media als Facebook, Twitter en Youtube niet enkel verplicht strafbare inhoud te verwijderen, maar moeten zij dit samen met het IP-adres van de persoon achter de inhoud aan het BKA melden. De wet moet de online verspreiding van rechts-extremisme en haatberichten tegengaan.

De wet is deze zomer door de Bondsdag besloten, maar bondspresident Frank-Walter Steinmeier weigerde de wet te ondertekenen nadat meerdere adviesrapporten tot de conclusie kwamen dat de wet in strijd met de grondwet is. Volgens Der Spiegel beschikt het BKA niet over de bevoegdheden om de betreffende data te gebruiken. De wet moet nu eerst verbeterd worden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger