Duitslandweb logo Duitslandweb

Huiszoekingen in elf deelstaten wegens online haatberichten

Kort nieuws - 4 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundeskriminalamt BKA, de Duitse federale recherche, heeft dinsdag 83 woningen en andere objecten doorzocht. Daarbij zijn smartphones en laptops in beslag genomen, van mensen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het plaatsen van online haatberichten. 

De huiszoekingen richtten zich tegen 96 beschuldigden in elf deelstaten. Zij worden beschuldigd van 'volksopruiïng' en belediging. De actie was onderdeel van een Europese operatie waaraan zes landen deelnamen en die door Europol werd gecoördineerd.

Ondertussen ligt er in Duitsland een nieuwe wet met betrekking tot de online verspreiding van haat op tafel. Binnenkort zijn sociale media als Facebook, Twitter en Youtube niet enkel verplicht strafbare inhoud te verwijderen, maar moeten zij dit samen met het IP-adres van de persoon achter de inhoud aan het BKA melden. De wet moet de online verspreiding van rechts-extremisme en haatberichten tegengaan.

De wet is deze zomer door de Bondsdag besloten, maar bondspresident Frank-Walter Steinmeier weigerde de wet te ondertekenen nadat meerdere adviesrapporten tot de conclusie kwamen dat de wet in strijd met de grondwet is. Volgens Der Spiegel beschikt het BKA niet over de bevoegdheden om de betreffende data te gebruiken. De wet moet nu eerst verbeterd worden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger