Opmerkelijk: Duitsers gaan vaakst naar de dokter
Gemiddeld achttien consulten per jaar

Achtergrond - 20 januari 2010

Duitsers zijn gefixeerd op gezondheid. Dat blijkt niet alleen uit de – pak 'm beet – vele apotheken in het straatbeeld, maar ook uit harde cijfers. Een grote Duitse verzekeraar, Barmer GEK, maakte dinsdag bekend dat Duitsers gemiddeld 18,1 keer per jaar een arts bezoeken – een absoluut wereldrecord.

Opmerkelijk: Duitsers gaan vaakst naar de dokter
© Picture Alliance / dpa
Wachtkamer

Gevolg van de vele artsenbezoeken zijn steeds langere wachttijden en steeds kortere consulten. De circa 150.000 huisartsen ontvangen doorgaans 45 patiënten per dag, wat neerkomt op gemiddeld acht minuten tijd per probleem, klacht of behandeling. Ook de verplichte tien euro eigen bijdrage per kwartaal heeft niet voor een ommekeer gezorgd. Integendeel, een jaar geleden waren het nog 17,7 consulten per persoon, aldus de verzekeraar.

Opmerkelijk genoeg betekent het hoge doktersbezoek niet dat Duitsers een slechte gezondheid hebben; Beieren spant de kroon als het gaat om bezoekjes aan het spreekuur, maar de deelstaat heeft ook de hoogste levensverwachting van heel Duitsland. Echt cultureel bepaald dus.

Lees ook de column 'naar de dokter' van Annemieke Hendriks op het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger