Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatminister in opspraak door wapen

Kort nieuws - 16 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaatminister van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, Lorenz Caffier (CDU), heeft in 2018 een wapen gekocht bij wapenhandelaar Frank T. die later opdook in het onderzoek naar het rechtsextremistische Nordkreuz-netwerk. Die link brengt hem nu in problemen, vooral omdat hij er over zweeg. 

Caffiers ministerie heeft maandag een uitgebreide verklaring gepubliceerd over de wapenkoop. Caffier is jager en mag daarom legaal wapens kopen. Ook de verkoper heeft een licentie. Caffier zegt niet te hebben geweten dat de handelaar rechtsextremistische ideëen of connecties had. Hij zegt spijt te hebben dat hij de koop niet heeft gemeld toen duidelijk werd dat T. contact had met leden van het Nordkreuz-netwerk. 

Het Nordkreuz-netwerk bestond uit preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'. Bij leden werden 'dodenlijsten' gevonden, met gegevens van prominenten en politici die uit de weg geruimd zouden moeten worden. Leden van de Nordkeuz-chatgroep bleken afkomstig uit politie- en legerkringen. Ook een lid van de speciale politie-eenheid SEK in Mecklenburg-Voorpommeren maakte deel uit van het netwerk.

Caffier wilde lang niet reageren op vragen van journalisten over de aanschaf van het wapen. Vrijdag gaf hij in een interview met Der Spiegel dan toch toe dat hij het wapen bij de latere verdachte heeft gekocht en dat het bedrijf van T. ook schiettrainingen en evenementen verzorgde voor de deelstaatpolitie. Dit weekend droeg deelstaatpremier Manuela Schwesig hem op volledige openheid van zaken te geven. Lees het persbericht en lees meer in Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger