Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatminister treedt af om wapenaankoop

Kort nieuws - 18 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaatminister van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, Lorenz Caffier (CDU), is afgetreden. De minister kwam in opspraak omdat hij in 2018 een wapen heeft gekocht bij wapenhandelaar Frank T., die later opdook in het onderzoek naar het rechtsextremistische Nordkreuz-netwerk.

De link met Nordkreuz bracht Caffier in de problemen, vooral omdat hij erover zweeg. Caffier is jager en mag daarom legaal wapens kopen. De minister zei bij de aankoop niet te hebben geweten dat de handelaar rechtsextremistische ideëen of connecties had.

Op aandringen van deelstaatpremier Schwesig publiceerde Caffier maandag een uitgebreide verklaring over de wapenkoop. Daarin zei hij spijt te hebben dat hij de koop niet heeft gemeld toen in mei 2019 duidelijk werd dat T. contact had met leden van het Nordkreuz-netwerk. 

Dinsdag kondigde Caffier aan af te treden. Hij verklaarde dat hij door de affaire niet meer over de nodige autoriteit beschikt om zijn ambt nog te bekleden. Ook wil hij met zijn aftreden zijn familie in bescherming nemen. Zijn zetel in het deelstaatparlement wil Caffier nog wel behouden.

Het Nordkreuz-netwerk bestond uit preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'. Bij leden werden 'dodenlijsten' gevonden, met gegevens van prominenten en politici die uit de weg geruimd zouden moeten worden. Leden van de Nordkeuz-chatgroep bleken afkomstig uit politie- en legerkringen. Ook een lid van de speciale politie-eenheid SEK in Mecklenburg-Voorpommeren maakte deel uit van het netwerk. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger