Duitslandweb logo Duitslandweb

'Extreem-rechtse Nordkreuz wilde kalk en lijkenzakken bestellen'

Kort nieuws - 1 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nordkreuz, een vereniging uit Mecklenburg-Voorpommeren, was van plan ongebluste kalk en zo'n 200 lijkenzakken te bestellen voor aanvallen op politieke tegenstanders. Dat meldde het Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) afgelopen vrijdag, naar eigen zeggen op basis van informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2017 onderzoek naar Nordkreuz, een vermoedelijk extreem-rechtse organisatie die ervan wordt verdacht een zware aanslag te hebben gepland. De groep bestaat uit ruim 30 preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'.

De meeste leden van de Nordkeuz-chatgroep zijn afkomstig uit politie- en legerkringen, meldde het RND. Onder hen bevinden zich meerdere oud-leden en een actief lid van de SEK, een speciale politie-eenheid van de recherche in Mecklenburg-Voorpommeren. Alle leden zouden geoefende schutters zijn en de beschikking hebben over wapens en tienduizenden kogels.

Bij een anti-terreurinzet in Mecklenburg-Voorpommeren in 2017 vonden onderzoekers een lijst met 25.000 namen van mensen die in geval van crisis zouden moeten worden gedood. Dat waren grotendeels lokale politici van CDU, SPD, Die Grünen en Die Linke. De lijst zou mede met behulp van dienstcomputers van de politie zijn samengesteld. De beschuldigden zelf ontkennen moorden te plannen, maar de veiligheidsdiensten hebben een "enorme intensiteit" voor de voorbereidingen op een Dag X bij Nordkreuz geconstateerd, aldus het RND.

De Verfassungsschutz wil de groep uitgebreider in de gaten houden en heeft daarvoor toestemming aan de Bondsdag gevraagd. In dat kader heeft de dienst de bestellijst van Nordkreuz, waarop de lijkenzakken en de kalk stonden, aan de Bondsdag gestuurd, meldde het RND. Lees meer bij MDR en tagesschau.de  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger