Duitslandweb logo Duitslandweb

'Extreem-rechtse Nordkreuz wilde kalk en lijkenzakken bestellen'

Kort nieuws - 1 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nordkreuz, een vereniging uit Mecklenburg-Voorpommeren, was van plan ongebluste kalk en zo'n 200 lijkenzakken te bestellen voor aanvallen op politieke tegenstanders. Dat meldde het Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) afgelopen vrijdag, naar eigen zeggen op basis van informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2017 onderzoek naar Nordkreuz, een vermoedelijk extreem-rechtse organisatie die ervan wordt verdacht een zware aanslag te hebben gepland. De groep bestaat uit ruim 30 preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'.

De meeste leden van de Nordkeuz-chatgroep zijn afkomstig uit politie- en legerkringen, meldde het RND. Onder hen bevinden zich meerdere oud-leden en een actief lid van de SEK, een speciale politie-eenheid van de recherche in Mecklenburg-Voorpommeren. Alle leden zouden geoefende schutters zijn en de beschikking hebben over wapens en tienduizenden kogels.

Bij een anti-terreurinzet in Mecklenburg-Voorpommeren in 2017 vonden onderzoekers een lijst met 25.000 namen van mensen die in geval van crisis zouden moeten worden gedood. Dat waren grotendeels lokale politici van CDU, SPD, Die Grünen en Die Linke. De lijst zou mede met behulp van dienstcomputers van de politie zijn samengesteld. De beschuldigden zelf ontkennen moorden te plannen, maar de veiligheidsdiensten hebben een "enorme intensiteit" voor de voorbereidingen op een Dag X bij Nordkreuz geconstateerd, aldus het RND.

De Verfassungsschutz wil de groep uitgebreider in de gaten houden en heeft daarvoor toestemming aan de Bondsdag gevraagd. In dat kader heeft de dienst de bestellijst van Nordkreuz, waarop de lijkenzakken en de kalk stonden, aan de Bondsdag gestuurd, meldde het RND. Lees meer bij MDR en tagesschau.de  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit

Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit

Het vermoeden is dat een rechts-extremistisch netwerk binnen de politie in Hessen actief is.

Lees meer

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger