Duitslandweb logo Duitslandweb

Na moord Lübcke: Duitsland gaat extreem-rechts harder aanpakken

Kort nieuws - 24 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz gaat het rechts-radicalisme in Duitsland veel harder aanpakken. Dat melden Duitse media die een plan van de bondsregering en de veiligheidsdienst hebben ingezien. De maatregelen zijn een reactie op de moord op de regionale CDU-politicus Walter Lübcke in juni.

De Verfassungsschutz krijgt er 300 nieuwe arbeidsplaatsen bij, meldt Spiegel Online. Dat zouden minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken en Verfassungsschutz-voorzitter Haldenwang vanmiddag in Berlijn in een besloten bijeenkomst bekend hebben gemaakt. De veiligheidsdienst wil terreurcellen en eenlingen in een vroeger stadium kunnen herkennen. Ook wil de dienst sociale netwerken beter in de gaten houden.

In juni werd de regionale CDU-politicus Walter Lübcke doodgeschoten. Daar zit een extreem-rechtse verdachte voor vast. De moord heeft de aandacht gevestigd op het rechtse geweld in Duitsland en op goed georganiseerde, ondergrondse terreurorganisaties als Combat 18. Die gaan anders te werk dan rechts-radicale groepen van een aantal jaar geleden en vragen daarom ook om een andere aanpak, meldt de tagesschau. 

De Verfassungsschutz krijgt volgens de plannen ook een afdeling die rechts-radicalisme in de publieke sector in de gaten moet houden, de 'Zentralstelle zur Aufklärung rechtsextremistischer Umtriebe im öffentlichen Dienst'. De afgelopen tijd is gebleken dat rechts-extremisten met aanslagplannen werkzaam waren bij de politie, het leger en bij de veiligheidsdienst. Ook wil de Verfassungsschutz beter samenwerken met andere instanties, zoals de militaire inlichtingendienst MAD en met buitenlandse diensten. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger