Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rechercheurs uit Saksen hebben 7.000 kogels gestolen'

Kort nieuws - 31 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De recherche in Saksen verdenkt 17 politiemensen ervan munitie te hebben gestolen en te hebben gebruikt voor een particuliere schietoefening, melden Duitse media. De afdeling waar de agenten werken, wordt opgeheven en opnieuw opgebouwd. 

De vier hoofdverdachten maken deel uit van een eenheid van de recherche in Saksen. De 13 andere rechercheurs worden verdacht van medeplichtigheid. Al hun kantoren en de woningen van de hoofdverdachten zijn doorzocht, bevestigt het Openbaar Ministerie in Dresden.

De Saksische rechercheurs worden ervan verdacht in 2018 tijdens een opleidingsweek 7.000 kogels te hebben gestolen. De kogels zouden zijn gebruikt bij een particuliere schietoefening van de firma Baltic Shooters, op een schietbaan in Güstrow in Mecklenburg-Voorpommern. Baltic Shooters dook al eerder op in de zaak rond deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Caffier van Mecklenburg-Voorpommeren. Hij moest in november vorig jaar aftreden, toen bleek dat hij in 2018 een wapen had gekocht van Frank T., eigenaar van Baltic Shooters. T. dook later op in het onderzoek naar het rechtsextremistische Nordkreuz-netwerk. De link met Nordkreuz bracht Caffier in de problemen, vooral omdat hij erover zweeg.

Het Nordkreuz-netwerk bestond uit preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'. Bij leden werden 'dodenlijsten' gevonden, met gegevens van prominenten en politici die uit de weg geruimd zouden moeten worden. Leden van de Nordkeuz-chatgroep bleken afkomstig uit politie- en legerkringen. Het netwerk beschikte over meer dan 50.000 kogels die deels uit de voorraden van de politie en het leger afkomstig waren.  

Tot nu toe zijn in het onderzoek naar de Saksische rechercheurs geen banden met Nordkreuz gevonden. Maar de zaak is ook zo al zeer schadelijk voor het imago van de recherche in de deelstaat en voor het vertrouwen in de politie, aldus de chef van het Landeskriminalamt en de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken. Het hoofd van de Saksische politie heeft aangekondigd dat de eenheid waar de rechercheurs werken, wordt opgeheven en geheel opnieuw wordt opgebouwd. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger