Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rechercheurs uit Saksen hebben 7.000 kogels gestolen'

Kort nieuws - 31 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De recherche in Saksen verdenkt 17 politiemensen ervan munitie te hebben gestolen en te hebben gebruikt voor een particuliere schietoefening, melden Duitse media. De afdeling waar de agenten werken, wordt opgeheven en opnieuw opgebouwd. 

De vier hoofdverdachten maken deel uit van een eenheid van de recherche in Saksen. De 13 andere rechercheurs worden verdacht van medeplichtigheid. Al hun kantoren en de woningen van de hoofdverdachten zijn doorzocht, bevestigt het Openbaar Ministerie in Dresden.

De Saksische rechercheurs worden ervan verdacht in 2018 tijdens een opleidingsweek 7.000 kogels te hebben gestolen. De kogels zouden zijn gebruikt bij een particuliere schietoefening van de firma Baltic Shooters, op een schietbaan in Güstrow in Mecklenburg-Voorpommern. Baltic Shooters dook al eerder op in de zaak rond deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Caffier van Mecklenburg-Voorpommeren. Hij moest in november vorig jaar aftreden, toen bleek dat hij in 2018 een wapen had gekocht van Frank T., eigenaar van Baltic Shooters. T. dook later op in het onderzoek naar het rechtsextremistische Nordkreuz-netwerk. De link met Nordkreuz bracht Caffier in de problemen, vooral omdat hij erover zweeg.

Het Nordkreuz-netwerk bestond uit preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'. Bij leden werden 'dodenlijsten' gevonden, met gegevens van prominenten en politici die uit de weg geruimd zouden moeten worden. Leden van de Nordkeuz-chatgroep bleken afkomstig uit politie- en legerkringen. Het netwerk beschikte over meer dan 50.000 kogels die deels uit de voorraden van de politie en het leger afkomstig waren.  

Tot nu toe zijn in het onderzoek naar de Saksische rechercheurs geen banden met Nordkreuz gevonden. Maar de zaak is ook zo al zeer schadelijk voor het imago van de recherche in de deelstaat en voor het vertrouwen in de politie, aldus de chef van het Landeskriminalamt en de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken. Het hoofd van de Saksische politie heeft aangekondigd dat de eenheid waar de rechercheurs werken, wordt opgeheven en geheel opnieuw wordt opgebouwd. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Juridische zaken en medische gegevens worden in Duitsland nog vaak per fax verstuurd. Waarom? Aflevering 6: de fax

Lees meer

De dorpsrappers

De dorpsrappers

'In de rustieke straat van onze Kita is een sneeuwwitte villa verrezen, inclusief fontein, zwembad en een zwarte Porsche voor de deur.'

Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Meer over 'Weltfrauentag' - en de schijnwerper op vijf vrouwen die ons opvielen afgelopen jaar.

Lees meer

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Een jaar geleden schoot een racist negen mensen en zijn moeder dood in Hanau. De nabestaanden eisen meer actie.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger