Duitslandweb logo Duitslandweb

Saksen trekt 2 miljoen uit voor NSU-documentatiecentrum

Kort nieuws - 3 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regering van de Oost-Duitse deelstaat Saksen heeft bijna 2 miljoen euro uitgetrokken voor een documentatiecentrum over de neonazi-terreurgroep NSU. Die was van eind jaren negentig tot 2011 actief en wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, twee bomaanslagen en 15 overvallen.

Het documentatiecentrum moet een herdenkingsplek worden voor de slachtoffers van de NSU, er komt een tentoonstelling, een archief en er wordt onderzoek gedaan. Het moet in mei 2025 in de Saksische stad Chemnitz worden geopend. Chemnitz is volgend jaar cultuurhoofdstad van Europa. Naast de deelstaat Saksen investeert ook de bondsregering 2 miljoen euro in het documentatiecentrum.

De NSU (nationalsozialistischer Untergrund) bestond uit drie leden, Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe, al waren er nog veel meer rechtsextremisten bij de misdaden betrokken. De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 acht Turks-Duitse middenstanders, een Griek en een Duitse politieagente. De NSU-leden leefden ruim tien jaar ondergedoken, naar achteraf bleek ook in Chemnitz. Toen ze in 2011 werden ontdekt, pleegden Mundlos en Böhnhardt zelfmoord. Zschäpe gaf zichzelf aan bij de politie en werd in 2018 veroordeeld tot levenslang. Een aantal mede-aangeklaagden kregen straffen tussen de 2,5 en 10 jaar

Lange tijd gingen de opsporingdiensten ervan uit dat het bij de moorden om afrekeningen in het Turkse milieu ging. Ze werden daarom de Dönermoorden genoemd. Toen bleek dat er neonazi's achter zaten, was dat een grote schok in Duitsland. Tijdens het proces tegen de NSU beschreven slachtoffers en nabestaanden hoe zeer ze hebben geleden onder de verdachtmakingen van de politie, die suggereerde dat hun vermoorde mannen, broers en zonen betrokken waren geweest bij drugshandel, mensensmokkel, vreemd zouden zijn gegaan of hun eigen kinderen zouden hebben misbruikt.

Dat het neonazi-trio tien jaar lang onontdekt moordend en rovend door Duitsland kon trekken, heeft mede te maken met het slecht functioneren van de veiligheidsdiensten. Vooral het beeld dat van de Verfassungsschutz, de binnenlandse veiligheidsdienst, in verschillende onderzoekscommissies naar buiten kwam, was ontluisterend. Het is een beeld van grove nalatigheid en incompetentie en het verwijt kwam al snel dat de diensten geen oog hadden voor extreem-rechtse terreur. Wel slaagden medewerkers erin tot ver in 2012 NSU-dossiers te vernietigen. 

Nog steeds zijn veel vragen onbeantwoord over hoe de NSU te werk ging en wie er allemaal bij betrokken waren. De deelstaat Saksen heeft een verantwoordelijkheid in de verwerking van en de informatievoorziening over de NSU-misdaden, aldus de deestaatminister van Justitie Katja Meier. Ook moet het documentatiecentrum ertoe bijdragen dat rechtse terreurdaden worden voorkomen. Lees meer bij Tagesschau en MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger