Duitslandweb logo Duitslandweb

Na vier jaar beginnen slotpleidooien in NSU-proces

Kort nieuws - 19 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na vier jaar beginnen de slotpleidooien in het NSU-proces. De neonazi-terreurcel wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, een spijkerbomaanslag en talloze overvallen.

Alleen al voor de pleitrede van de officier van justitie is 22 uur uitgetrokken. Dat pleidooi zou vandaag beginnen maar werd uitgesteld omdat er ruzie ontstond over eventuele geluidspopnames. De verdediging eist dat de pleitrede wordt opgenomen, de rechter vindt dat niet nodig. Daarover moet nu worden overlegd. De bedoeling is dat het proces volgende week dinsdag verder gaat.

De neonazi-terreurcel NSU - Nationalsozialistische Untergrund - wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, een spijkerbomaanslag en talrijke overvallen, verspreid door heel Duitsland. Negen van hun slachtoffers waren willekeurige migranten, de tiende was een agente. De NSU-zaak schokte Duitsland toen die in 2011 aan het licht kwam en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.

Hoofdaangeklaagde in het proces is Beate Zschäpe, die wordt gezien als een van de drie leden van de NSU. De andere twee NSU-leden, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, pleegden in 2011 zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. Naast Zschäpe staan ook vier anderen terecht, voor onder meer medeplichtigheid aan moord. Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het telt tot nu toe 373 procesdagen en er zijn 815 getuigen en 42 deskundigen gehoord. 

Zschäpe zelf heeft jaren gezwegen, maar liet in 2015 een verklaring voorlezen waarin ze zei niets van de moorden en de aanslagen te hebben geweten. Omdat er geen directe getuigen van de moorden zijn, is de bewijsvoering een moeilijke klus. Maar Duitse processen duren sowieso langer dan Nederlandse, omdat alle bewijsvoering openbaar voor de rechter wordt behandeld. Het requisitoir, de aanklacht van de officier van justitie, telt soms duizenden pagina’s. Bovendien zijn er 90 slachtoffers en nabestaanden als mede-aanklagers toegelaten - in Duitsland bij dit soort processen gebruikelijk - die door meer dan 60 advocaten worden vertegenwoordigd. Na het slotpleidooi van de officier van justitie, waarvoor vier dagen zijn uigetrokken, volgen pleidooien van de slachtoffers en nabestaanden en dan van de verdediging. Hoeveel dagen die duren, is nog onduidelijk. Tot slot komt het oordeel van de rechter, maar dat zal pas na de zomer zijn. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger