
Aanklager eist levenslang tegen Beate Zschäpe in NSU-zaak
Kort nieuws - 12 september 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe aanklager in het NSU-proces eist levenslang tegen Beate Zschäpe. De procureur-generaal beschouwt haar als mededader van de tien moorden, twee bomaanslagen en 15 roofovervallen, waarvoor de neonazi-terreurcel NSU verantwoordelijk wordt gehouden.
De procureur-generaal eiste ook Sicherheitsverwahrung, preventieve detentie. Dat betekent dat Zschäpe ook als ze haar straf heeft uitgezeten, vast blijft zitten. Sicherheitsverwahrung is geen straf voor een misdaad maar dient om de maatschappij tegen daders te beschermen die als gevaarlijk worden beschouwd.
Zschäpe is het enige nog levende lid van de NSU (Nationalsozialistische Untergrund). De andere twee, Uwe Böhnhardt en Uwe Mondlos, pleegden in 2011 zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. Naast Zschäpe staan ook vier anderen terecht, voor onder meer medeplichtigheid aan moord. Zschäpe zelf ontkent dat ze van de moorden en de aanslagen wist. Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het is al vier jaar bezig. Het pleidooi van de aanklagers was al voor de zomer begonnen. Hierna volgen de pleidooien van de slachtoffers en nabestaanden en dan van de verdediging, voor het oordeel van de rechter komt.
De NSU-zaak schokte Duitsland toen die in 2011 aan het licht kwam en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.
Lees meer over 'Maatschappij':

Herdenken: dilemma's en discussies
Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.

Tag der Befreiung: Russen niet welkom
De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.

Nieuwe mannelijkheid
Sinds de oorlog in Oekraïne is in Duitse progressieve kringen een ander beeld van mannelijkheid ontstaan, ziet Merlijn Schoonenboom

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen
Op Goede Vrijdag geldt in Duitsland een 'Tanzverbot'. Dat heeft ook gevolgen voor het tv- en filmaanbod.
Reacties
Geen reacties aanwezig