NSU-proces: Levenslang voor Beate Zschäpe
Kort nieuws - 11 juli 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe rechtbank in München heeft de hoofdverdachte in het NSU-proces, Beate Zschäpe, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze wordt medeschuldig bevonden aan onder meer tienvoudige moord en lidmaatschap van een terreurgroep. Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU.
Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor het plegen van tien moorden, twee bomaanslagen en 15 overvallen. Mundlos en Böhnhardt pleegden zelfmoord toen de politie hen in 2011 op de hielen zat. Het proces heeft meer dan vijf jaar geduurd.
Zschäpe is veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating, maar op zijn vroegst pas na 17 jaar.
Naast Zschäpe zijn vier medeverdachten veroordeeld, die de groep geholpen hebben. Ralf Wohlleben heeft tien jaar gekregen voor medeplichtigheid aan moord. Hij heeft het moordwapen geleverd aan de NSU. Holger G. en André E. hebben respectievelijk 3 jaar en 2 jaar en zes maanden gekregen voor ondersteuning van de terreurgroep. E. is anders dan de aanklager heeft geëist niet schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord. De vierde verdachte, Carsten S., is veroordeeld tot drie jaar jeugddetentie. De rechtbank ziet hem bij negen van de moordgevallen als medeplichtig, maar hij was nog niet volwassen toen hij de NSU ondersteunde. Hij verliet de extreem-rechtse scene voordat de NSU in 2011 werd ontdekt.
Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Toen het bestaan van de NSU in 2011 aan het licht kwam, was dat een grote schok in Duitsland. De politie was er al die tijd van uit gegaan dat de moorden, gepleegd tussen 2000 en 2007, afrekeningen waren in het Turkse milieu. Ze werden daarom de Dönermoorden genoemd. Acht van de tien slachtoffers waren Turkse middenstanders, de anderen waren een Griek en een politie-agente. In geen van de gevallen zocht de politie naar extreem-rechtse daders. De nabestaanden van de slachtoffers werden deels zelf verdacht van de moorden.
Dat het neonazi-trio tien jaar lang onontdekt moordend en rovend door Duitsland kon trekken heeft mede te maken met het slecht functioneren van de veiligheidsdiensten. Die zijn daarna deels gereorganiseerd. Ook is er een centraal neonazi-register gekomen. In verschillende deelstaten hebben parlementaire commissies het falen van de diensten onderzocht.
Lees meer over 'Maatschappij':
Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?
Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen
De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.
Reacties
Hoezo levenslang, na 17 jaar komt ze in aanmerking op vrijlating.
Zschäpe is veroordeeld met 'besondere Schwere der Schuld' en 'Sicherheitsverwahrung'. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating en dat ze vast blijft zitten zolang ze een gevaar wordt geacht voor de maatschappij. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/27145/zschape-krijgt-levenslang-voor-neonazi-moorden. Dat oordeel is vandaag bevestigd: https://www.tagesschau.de/inland/bgh-urteil-nsu-zschaepe-101.html
Mvg, de redactie