Aanklagers zien Beate Zschäpe als medeplichtig aan NSU-moorden
Kort nieuws - 26 juli 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe aanklagers in het NSU-proces zien Beate Zschäpe als medeplichtig aan de moorden en aanslagen die de neonazi-terreurcel tussen 2000 en 2007 heeft gepleegd. Zschäpe zelf beweert dat ze er niet bij betrokken was.
Dinsdag begonnen de slotpleidooien in het proces dat vier jaar geleden begon. Alleen al voor het voorlezen van de aanklacht zijn vier dagen uitgetrokken. Volgens officier van justitie Herbert Diemer toont het bewijs in de zaak aan dat Zschäpe als mede-oprichter en lid van de NSU bij alle NSU-misdaden betrokken was - tien moorden, twee aanslagen en vijftien roofovervallen. Volgens de aanklacht heeft ze zelf niet geschoten en was ze op geen enkele plaats delict aanwezig, maar ze organiseerde de alibis en het geld voor het NSU-trio dat jarenlang ondergedoken leefde. Zonder haar rol als "masker" hadden de moorden aan aanslagen niet kunnen worden gepleegd, aldus Diemer. Dat maakt het juridisch mogelijk haar toch als mededader te berechten. Het motief is volgens de aanklacht Zschäpes "extreem-rechtse ideologie". Als ze schuldig wordt bevonden, dreigt een levenslange gevangenisstraf.
Naast Zschäpe staan vier medeverdachten terecht voor medeplichtigheid aan moord. Ook in deze gevallen is het bewijs volgens Diemer overtuigend.
Het bestaan van de neonazi-terreurcel NSU - Nationalsozialistische Untergrund - kwam in 2011 aan het licht bij een overval van NSU-leden Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos. Zij pleegden zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. De NSU-zaak schokte Duitsland en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.
Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het telt tot nu toe bijna 400 procesdagen en er zijn 815 getuigen en 42 deskundigen gehoord. Omdat er geen directe getuigen van de moorden zijn, is de bewijsvoering een moeilijke klus. Duitse processen duren sowieso langer dan Nederlandse, omdat alle bewijsvoering openbaar voor de rechter wordt behandeld. Het requisitoir, de aanklacht van de officier van justitie, telt soms duizenden pagina’s. Bovendien zijn er 90 slachtoffers en nabestaanden als mede-aanklagers toegelaten - in Duitsland bij dit soort processen gebruikelijk - die door meer dan 60 advocaten worden vertegenwoordigd.
De eis van de officier van justitie komt aan het eind van zijn slotpleitdooi, waarschijnlijk later deze week. Daarna begint een zomerstop in het proces. Na de zomer volgen de pleidooien van de slachtoffers en nabestaanden en dan van de verdediging. Hoeveel dagen die duren, is nog onduidelijk. Tot slot komt het oordeel van de rechter. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Maatschappij':
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk
Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.
Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?
Reacties
Geen reacties aanwezig