Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanklagers zien Beate Zschäpe als medeplichtig aan NSU-moorden

Kort nieuws - 26 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De aanklagers in het NSU-proces zien Beate Zschäpe als medeplichtig aan de moorden en aanslagen die de neonazi-terreurcel tussen 2000 en 2007 heeft gepleegd. Zschäpe zelf beweert dat ze er niet bij betrokken was.

Dinsdag begonnen de slotpleidooien in het proces dat vier jaar geleden begon. Alleen al voor het voorlezen van de aanklacht zijn vier dagen uitgetrokken. Volgens officier van justitie Herbert Diemer toont het bewijs in de zaak aan dat Zschäpe als mede-oprichter en lid van de NSU bij alle NSU-misdaden betrokken was - tien moorden, twee aanslagen en vijftien roofovervallen. Volgens de aanklacht heeft ze zelf niet geschoten en was ze op geen enkele plaats delict aanwezig, maar ze organiseerde de alibis en het geld voor het NSU-trio dat jarenlang ondergedoken leefde. Zonder haar rol als "masker" hadden de moorden aan aanslagen niet kunnen worden gepleegd, aldus Diemer. Dat maakt het juridisch mogelijk haar toch als mededader te berechten. Het motief is volgens de aanklacht Zschäpes "extreem-rechtse ideologie". Als ze schuldig wordt bevonden, dreigt een levenslange gevangenisstraf. 

Naast Zschäpe staan vier medeverdachten terecht voor medeplichtigheid aan moord. Ook in deze gevallen is het bewijs volgens Diemer overtuigend. 

Het bestaan van de neonazi-terreurcel NSU - Nationalsozialistische Untergrund - kwam in 2011 aan het licht bij een overval van NSU-leden Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos. Zij pleegden zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. De NSU-zaak schokte Duitsland en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.

Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het telt tot nu toe bijna 400 procesdagen en er zijn 815 getuigen en 42 deskundigen gehoord. Omdat er geen directe getuigen van de moorden zijn, is de bewijsvoering een moeilijke klus. Duitse processen duren sowieso langer dan Nederlandse, omdat alle bewijsvoering openbaar voor de rechter wordt behandeld. Het requisitoir, de aanklacht van de officier van justitie, telt soms duizenden pagina’s. Bovendien zijn er 90 slachtoffers en nabestaanden als mede-aanklagers toegelaten - in Duitsland bij dit soort processen gebruikelijk - die door meer dan 60 advocaten worden vertegenwoordigd. 

De eis van de officier van justitie komt aan het eind van zijn slotpleitdooi, waarschijnlijk later deze week. Daarna begint een zomerstop in het proces. Na de zomer volgen de pleidooien van de slachtoffers en nabestaanden en dan van de verdediging. Hoeveel dagen die duren, is nog onduidelijk. Tot slot komt het oordeel van de rechter. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger