Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse politie betrokken bij terugduwen bootvluchtelingen'

Kort nieuws - 30 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Bundespolizei zou betrokken zijn geweest bij het terugduwen van bootvluchtelingen in de Egeïsche Zee. Dat blijkt volgens tv-programma Report Mainz en weekblad Der Spiegel uit een brief van Frontex, de Europese grens- en kustwacht. Een Duits schip zou op 10 oktober een rubberboot met 40 vluchtelingen de toegang naar de kust hebben geblokkeerd.

Naar aanleiding van het bericht eist de SPD nu dat de Bundespolizei zich terugtrekt uit de Egeïsche Zee. Leden van de Duitse Bundespolizei helpen Griekse grensbewakers in het kader van Frontex, de Europese grens- en kustwacht.

Het is volgens het zeerecht verplicht om bootvluchtelingen direct aan land te halen. In plaats daarvan duwen Griekse veiligheidsdiensten de bootvluchtelingen volgens Tagesschau systematisch terug op zee, of drijven ze richting Turkse wateren. De ARD bracht in oktober naar buiten dat Frontex sinds april bij minstens zes zogenoemde 'pushbacks' betrokken is geweest.

De Duitse Bundespolizei is bij zeker één illegale 'pushback' betrokken geweest, zo blijkt uit een brief van Frontex-voorman Fabrice Leggeri aan de Europese Commissie, die Der Spiegel en Report Mainz hebben ingezien. Een Duits schip hield op 10 oktober een rubberboot met vluchtelingen aan boord tegen. Na de vluchtelingen een half uur op het water te hebben laten wachten, overhandigde de bemanning de boot aan de Griekse kustwacht. De vluchtelingen zijn uiteindelijk door de Turkse veiligheidsdiensten aan land gehaald. Dat blijkt volgens Tagesschau uit een foto die twee uur later door de Turkse kustwacht is gemaakt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger