Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland hoopt schot te kunnen brengen in Europees asielbeleid

Kort nieuws - 8 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als EU-voorzitter hoopt Duitsland de komende zes maanden het Europese asielbeleid te kunnen hervormen. Sinds 2015, toen massaal vluchtelingen naar Europa kwamen, worstelen de EU-landen met het asielbeleid, waar ze het maar niet over eens kunnen worden.

Voor Duitsland, dat sinds 1 juli voorzitter is van de Raad voor de Europese Unie, is een gemeenschappelijk Europees asielsysteem een van de belangrijke punten en het staat bovenaan de agenda van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Hij wil asielaanvragen vooraf laten controleren, onder meer aan de EU-buitengrenzen. Als een verzoek wordt afgewezen moet de aanvrager onmiddellijk worden uitgewezen. Dat blijkt uit een voorstel van de bondsregering uit februari. Desnoods moet met "vrijheidsbeperkende maatregelen" worden voorkomen dat een asielzoeker zich aan zo'n controle vooraf kan onttrekken.  

Als de asielzoeker door de vooraf-controle heen komt, moet hij de procedure in een EU-lidstaat doorlopen. Via een eerlijk verdeelsysteem moet worden bepaald welk land dat wordt. Dat is een volgend probleem, omdat de EU-landen het tot nu toe nooit eens konden worden over de verdeling van asielzoekers over Europa. 

In april hebben Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje in een brief aan de Europese Commissie voorgesteld om vluchtelingen te verdelen via een 'bindend mechanisme', al is nog niet concreet gemaakt welk mechanisme dat moet zijn. Een van de ideeën is dat de landen die geen vluchtelingen willen opnemen, zoals Hongarije, Polen en Oostenrijk, financieel bijdragen aan de opvang. Met de zogenoemde Koalition der Willigen - landen die zich bereid hebben verklaard kinderen uit Griekse opvangkampen op te nemen - en mogelijk ook andere lidstaten, kunnen dan afspraken worden gemaakt over de verdeling van asielzoekers die door de controle-vooraf zijn gekomen.

Een ander probleem is dat terugsturen van asielzoekers die niet mogen blijven, in de praktijk nauwelijks functioneert. Seehofer wil daarom afspraken maken met landen in Noord-Afrika zodat die mensen terugnemen. Tegelijkertijd wil hij meer legale migratie uit die landen mogelijk maken. 

Voor een van de twistpunten, het redden van vluchtelingen op zee, is inmiddels een voorlopige oplossing gevonden. Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta hebben afgesproken dat reddingschepen op de Middellandse Zee in de havens van Italië en Malta mogen aanleggen. Van daaruit worden de vluchtelingen dan binnen vier weken over andere EU-landen worden verdeeld. Tot nu toe waren echter weinig landen bereid aan dat plan mee te doen. 

De Europese Commissie wil een september een eigen voorstel voor een gemeenschappelijk Europees asielbeleid presenteren. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger