Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland hoopt schot te kunnen brengen in Europees asielbeleid

Kort nieuws - 8 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als EU-voorzitter hoopt Duitsland de komende zes maanden het Europese asielbeleid te kunnen hervormen. Sinds 2015, toen massaal vluchtelingen naar Europa kwamen, worstelen de EU-landen met het asielbeleid, waar ze het maar niet over eens kunnen worden.

Voor Duitsland, dat sinds 1 juli voorzitter is van de Raad voor de Europese Unie, is een gemeenschappelijk Europees asielsysteem een van de belangrijke punten en het staat bovenaan de agenda van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Hij wil asielaanvragen vooraf laten controleren, onder meer aan de EU-buitengrenzen. Als een verzoek wordt afgewezen moet de aanvrager onmiddellijk worden uitgewezen. Dat blijkt uit een voorstel van de bondsregering uit februari. Desnoods moet met "vrijheidsbeperkende maatregelen" worden voorkomen dat een asielzoeker zich aan zo'n controle vooraf kan onttrekken.  

Als de asielzoeker door de vooraf-controle heen komt, moet hij de procedure in een EU-lidstaat doorlopen. Via een eerlijk verdeelsysteem moet worden bepaald welk land dat wordt. Dat is een volgend probleem, omdat de EU-landen het tot nu toe nooit eens konden worden over de verdeling van asielzoekers over Europa. 

In april hebben Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje in een brief aan de Europese Commissie voorgesteld om vluchtelingen te verdelen via een 'bindend mechanisme', al is nog niet concreet gemaakt welk mechanisme dat moet zijn. Een van de ideeën is dat de landen die geen vluchtelingen willen opnemen, zoals Hongarije, Polen en Oostenrijk, financieel bijdragen aan de opvang. Met de zogenoemde Koalition der Willigen - landen die zich bereid hebben verklaard kinderen uit Griekse opvangkampen op te nemen - en mogelijk ook andere lidstaten, kunnen dan afspraken worden gemaakt over de verdeling van asielzoekers die door de controle-vooraf zijn gekomen.

Een ander probleem is dat terugsturen van asielzoekers die niet mogen blijven, in de praktijk nauwelijks functioneert. Seehofer wil daarom afspraken maken met landen in Noord-Afrika zodat die mensen terugnemen. Tegelijkertijd wil hij meer legale migratie uit die landen mogelijk maken. 

Voor een van de twistpunten, het redden van vluchtelingen op zee, is inmiddels een voorlopige oplossing gevonden. Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta hebben afgesproken dat reddingschepen op de Middellandse Zee in de havens van Italië en Malta mogen aanleggen. Van daaruit worden de vluchtelingen dan binnen vier weken over andere EU-landen worden verdeeld. Tot nu toe waren echter weinig landen bereid aan dat plan mee te doen. 

De Europese Commissie wil een september een eigen voorstel voor een gemeenschappelijk Europees asielbeleid presenteren. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger