Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stopt met uitzetten vluchtelingen naar EU-landen

Kort nieuws - 24 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland stopt met het uitzetten van vluchtelingen die volgens de Dublin-regels naar andere EU-landen moeten worden toegestuurd. Ook wil het land per direct geen vluchtelingen meer opnemen die uit andere EU-landen naar Duitsland zouden worden overgeplaatst. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd. Uitzettingen naar landen buiten de EU kunnen nog wel plaatsvinden.

De Duitse asielinstantie Bamf was in de praktijk vorige week al gestopt met het uitzetten van vluchtelingen naar andere EU-landen, omdat dit vanwege de reisbeperkingen door de coronacrisis “niet meer te verdedigen” is. De Dublin-regels blijven wel geldig, maar zijn op dit moment niet uitvoerbaar, schrijft de Bamf in een brief aan administratieve rechtbanken, waar Duitse media over beschikken. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de partners in de Europese Unie zo snel mogelijk over deze beslissing informeren, bevestigde de woordvoerder maandag. Normaal gesproken had Duitsland dat voorafgaand aan de beslissing moeten doen.

In het Verdrag van Dublin hebben de EU-landen afgesproken dat een vluchteling de asielprocedure doorloopt in het land waarin hij of zij de EU is binnengekomen en asiel heeft aangevraagd. Uitzettingen naar Italië waren in februari al stopgezet vanwege de corona-epidemie daar. Lees meer bij tagesschau.de

Duitsland besloot vorige week al verschillende programma’s voor de hervestiging van vluchtelingen stop te zetten. Ook deze waren de facto al gestopt door de reisbeperkingen. Duitsland neemt sinds 2012 vluchtelingen op via zulke hervestigingsprogramma’s, bijvoorbeeld in het kader van de Turkije-deal. Per jaar zijn dat er normaal gesproken rond de 5000. Lees meer bij tagesschau.de 

Begin deze maand had Duitsland zich bereid verklaard kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. Het gaat om rond de 1500 minderjarigen, grotendeels meisjes zonder begeleiding, die in EU-verband over verschillende Europese landen zouden worden verdeeld. De Europese Commissie (EC) besloot dit project eind vorige week vanwege de coronapandemie uit te stellen. Het Europees Parlement (EP) heeft maandag opgeroepen de kinderen toch zo snel mogelijk over de EU-landen te verdelen en ervoor te zorgen dat ze daar in quarantaine komen. 

De oproep van het EP maakt onderdeel uit van de eis aan de EC om zo snel mogelijk de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te ontruimen. Het EP vreest een humanitaire ramp omdat mensen in de kampen niet voldoende afstand van elkaar kunnen nemen en de hygiënische omstandigheden er slecht zijn. Lees meer bij RND.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger