Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 29 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 08-11-2021

Reisregels algemeen: 

Nederland geldt voor Duitsland vanaf zondag 21 november weer als hoogrisicogebied. Dat betekent in principe dat er een quarantaineplicht is. Gevaccineerden en genezenen zijn van quarantaine vrijgesteld vanaf het moment dat ze een vaccinatie- of herstelbewijs hebben overhandigd. Doe dit dus voor vertrek, via Einreiseanmeldung.de. Niet-gevaccineerden moeten tien dagen in quarantaine en kunnen die na vijf dagen beëindigen met een test. Ook kinderen moeten in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet te testen, voor hen eindigt de quarantaine automatisch na de vijfde dag. Er gelden verschillende uitzonderingen op de aanmeld- en quarantaineplicht. Bijvoorbeeld voor 'klein grensverkeer' (kort verblijf over de grens), familiebezoek en voor grenspendelaars. Die moeten desgevraagd wel een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. (Geactualiseerd 19-11-2021Lees alle uitzonderingen in de Einreiseverordnung

Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

Sinds 24 november geldt in Duitsland in het openbaar vervoer de 3G-regel: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. In veel gevallen wordt ook bij bijvoorbeeld hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest, een vaccinatie- of een herstelbewijs gevraagd. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio. Sinds dit najaar geldt in sommige deelstaten en voor sommige gelegenheden een nog strikter 2G-beleid. Dan is een test niet voldoende en mogen alleen gevaccineerden en genezenen worden toegelaten. Soms geldt 2G+, dan moeten ook gevaccineerden en genezenen een test doen. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. 

Wilt u zelf de regels nalezen? Dat kan op de Duitstalige of op de Engelstalige website van het Duitse ministerie van Gezondheid. 

Duitsland heeft voor Nederland sinds 4 september de kleurcode geel. Reizigers vanuit Duitsland moeten in Nederland een coronabewijs kunnen laten zien.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

Nederland geldt vanaf zondag 21 november als hoogrisicogebied. Ook verschillende vakantielanden gelden voor Duitsland als hoogrisicogebied. Nog strengere regels gelden voor virusvariantengebieden. Reizigers uit hoogrisico- en virusvariantengebieden moeten zich vooraf digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de en mogelijk in quarantaine (zie schema hieronder). Zie: Duitse lijst met risicogebieden van het RKI.

In Duitsland moeten mensen uit alle landen die niet zijn gevaccineerd of geen bewijs van een recent doorgemaakte Covid19-besmetting hebben, een negatieve test bij zich hebben bij inreizen. Dit geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar. De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel. Bekijk de Duitse reisverordening

De reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederland is vanaf zondag 21 november ook weer van kracht.

In onderstaand schema valt Nederland onder 'Hochrisikogebiet':

© Bundesregierung

Over de Duitse meld-, test- en quarantaineplicht:  

Aanmeldplicht: Reizigers uit hoogrisicogebied moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt. Ook gevaccineerden moeten zich aanmelden. Het gevraagde vaccinatiebewijs (internationaal) kunt u op coronacheck.nl als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw Digi-D. 

Uitzonderingen op de aanmeldplicht zijn er voor: 

Mensen die slechts door Duitsland heen reizen (transit) en zo snel mogelijk het land weer verlaten, (zonder overnachting).

Mensen die in het kader van zogenoemd grensverkeer korter dan 24 uur in Duitsland zijn (bijvoorbeeld om boodschappen te doen over de grens)

Mensen die een ouder of kind of partner bezoeken, korter dan 72 uur

Grenspendelaars en grensgangers (mensen de werken of studeren over de grens)

Een aantal zeer specifieke gevallen (diplomaten, patiënten, militairen enz)

- Quarantaineplicht: Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. Gevaccineerden en mensen die eerder corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden. De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden.

Uitzonderingen op deze quarantaineplicht zijn er voor:

Gevaccineerden die hun vaccinatiebewijs overleggen via Einreiseanmeldung.de

Mensen die in het kader van grensverkeer minder dan 24 uur in Duitsland zijn

Mensen die alleen op doorreis zijn (transitverkeer)

Mensen die eerste- of tweedegraads familieleden of een partner bezoeken, mits ze zijn getest.

Specifieke gevallen zoals mantelzorgers, medische behandeling (zie voor alle specifieke uitzonderingen §6-(2) van de Einreiseverordnung) 

- Testplicht: Voor reizigers die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. Het mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt een quarantaineplicht van 5 dagen (zie hierboven), tenzij ze korter dan 24 uur in Duitsland blijven.  

Het testbewijs moet u digitaal inleveren bij uw Einreiseanmeldung en als daarom wordt gevraagd aan de bevoegde instanties tonen.

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor:

Gevaccineerden en mensen met een bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting

Transportpersoneel onder voorwaarden en bepaalde regeringsdelegaties

Wie voor werk of studie de grens over moet, moet 2 keer per week testen

In Duitsland gelden sinds 9 mei versoepelingen voor gevaccineerden en genezenen. Dit geldt alleen voor mensen die minstens twee weken volledig zijn ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin en die een geldig vaccinatiebewijs in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans kunnen laten zien. Bekijk de Coronavirus-Einreiseverordnung. U kunt op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw Digi-D. 

Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dat in Duitsland geaccepteerd. Ook de internationale QR-code in de coronacheck-app wordt geaccepteerd.
Zie voor meer info, ook voor mensen die zijn genezen van Covid-19, de site van de Bundesregierung en van de Rijksoverheid
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie inreist in Duitsland uit een risicogebied: als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. Zo kunnen in Duitsland bijvoorbeeld ook hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest of vaccinatiebewijs vragen. De coronaregels kunnen zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht zijn in winkels en in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes en in drukke gebieden ook op straat. Sinds 24 november geldt de 3G-regel in Duitsland in het openbaar vervoer: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Ook zijn veel plekken, bijvoorbeeld restaurants en terrassen en culturele instellingen, alleen toegankelijk met een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs. Ook dit verschilt per deelstaat. Sinds de besmettingen dit najaar weer oplopen, zijn in sommige deelstaten alleen nog FFP2-mondkapjes toegestaan (bijvoorbeeld in Beieren) en zijn steeds meer plekken alleen nog toegankelijk voor gevaccineerden, genezenen of getesten. 
De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Duitsland controleert reizigers steekproefsgewijs in het grensgebied en ook op bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Ook in Duitsland zelf kunt u worden gecontroleerd. Reizigers die Duitse reisregels overtreden, kunnen een fikse boete krijgen. Lees meer

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode geel (het was sinds 6 juli groen). Dat betekent dat reizigers uit Duitsland vanaf maandag 6 september in Nederland een coronabewijs moeten kunnen laten zien: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder een coronabewijs naar Nederland terugreizen. Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring invullen en bij zich houden. Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl
Voor de grensstreek gelden uitzonderingen: mensen die minder dan 12 uur in Duitsland zijn geweest en mensen die vanuit Duitsland minder dan 12 uur in Nederland blijven, hebben geen coronabewijs nodig (reizigers die met het vliegtuig arriveren moeten wel altijd een gezondheidsverklaring invullen). Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor inreizen in Nederland. Zij moeten wel kunnen aantonen dat ze onder die categorie vallen. Lees meer over coronamaatregelen en reizen in de grensstreek
Lees meer over de Nederlandse kleurcodes
 
Zie ter voorbereiding ook de checklist bij terugreizen naar Nederland 
Zie ook: Rijksoverheid.nl
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247. U kunt ook mailen of appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info


Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland is het aantal besmettingen in het najaar tot recordhoogtes gestegen. Daarom zijn strengere maatregelen ingevoerd. Zo moeten reizigers in het openbaar vervoer sinds 24 november kunnen aantonen dat ze gevaccineeerd, generzen of getest zijn. Deze 3G-regel werd in augustus al ingevoerd voor bijvoorbeeld restaurants, de kapper, een sportwedstrijd of het theater. Iedereen die ouder is dan zes jaar moet kunnen aantonen te zijn gevaccineerd, genezen of getest. De test mag een sneltest van max. 24 uur oud zijn, of een pcr-test van max. 48 uur oud. In veel deelstaten geldt dit beleid ook in hotels. In sommige deelstaten moeten niet-gevaccineerde gasten twee keer per week testen. Sinds 11 oktober zijn deze tests voor de meeste mensen niet meer gratis. Voor kinderen en mensen die niet gevaccineerd kunnen worden blijven ze wel gratis.

In verchillende deelstaten en regio's geldt inmiddels een 2G-beleid. Dat betekent dat alleen een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting wordt geaccepteerd. Een test is dan niet voldoende om te worden toegelaten.

Alleen basisvoorzieningen zoals het openbaar vervoer en supermarkten zijn van de 2G/3G-regels uitgezonderd. 

Voor gebieden met een stabiele incidentie lager dan 35 (minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen) kunnen deelstaten de 2G of 3G-regel buiten werking stellen. Lees meer bij op Bundesregierung.de 
Bekijk in het deelstaat-overzicht welke regels waar gelden.

In Duitsland moeten mensen die niet tot het hetzelfde huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In winkels, publieke ruimten en in het openbaar vervoer zijn medische mondkapjes, bijvoorbeeld FFP2-maskers, verplicht. Dit worden ook wel de AHA-regels genoemd: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). Welke evenementen zijn toegestaan, bepalen de deelstaten. Verschillende deelstaten en steden hebben de kerstmarkten afgezegd. U kun het best in de stad of deelstaat die u wil bezoeken, nagaan wat daar geldt. 

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten, die daarvoor speciale vaccinatiecentra hebben ingericht. Ook zijn er ambulante teams die bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen vaccineren. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid in de FAQs op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall loopt zoals nu is voorzien op 25 november 2021 af. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. Eerder al werd de wet in november 2020 en in april 2021 aangepast om strengere maatregelen landelijk te kunnen invoeren.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede coronagolf, die in het najaar van 2020 kwam, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns - een gematigde in november, een striktere in december - probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. Sinds dit najaar zijn de besmettingscijfers weer flink gestegen en zijn strengere maatregelen weer van kracht (zie hierboven)

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Hebt u als ondernemer een opdracht in Duitsland of begint u met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

Julia - 6 december 2021 11:56

Ik ga een avond uiteten en uit in Duitsland en ben volledig gevaccineerd. wat voor test moet ik doen? Volstaat een testen voor toegang test?

Reageer
Walter De Sterck - 5 december 2021 11:14


mijn echtgenote en ikzelf bezochten onze dochter en kleinkinderen van 23november tot 2 december in duitsland Rheinland pfals en moesten elk 40euro betalen voor einreisedokument.Is dit normaal en voor iedereen??

Reageer
Wiebke Pittlik Walter De Sterck - 6 december 2021 11:55

Nee, als u aanmeldt via Einreiseanmeldung.de zijn daar geen kosten aan verbonden. Als u een test nodig hebt dan kan het wel zijn dat daar kosten aan zijn verbonden. Via welke website hebt u zich aangemeld? Groet, de redactie

Evie - 4 december 2021 23:18

Ik wil op 22 en 23 december naar Keulen.tot hoe laat zijn winkels en restaurants open en waar kan ik eventuele updates hierover vinden?
Is een eenvoudig disposable mondkapje voldoende?

Reageer
Jamie - 4 december 2021 18:48

Wij willen 18 en 19 december naar de Kerstmarkt in Dusseldorf gaan, is deze nog open?

Reageer
Susanne - 3 december 2021 23:31

Ik wil samen met mijn vriend 18 dec. Naar de kerstmarkt in Dusseldorf met een nachtje weg eraan vast. We zijn beide volledig gevaccineerd. Is er buiten de aanmelding invullen nog een test nodig? En is de horeca open? Zo ja, zit hier een eindtijd aan (zoals in NL nu om 17.00 uur)? Erg bedankt alvast voor een reactie :)

Reageer
My - 3 december 2021 20:53

5 september 2020 via ggd positief getest. Is dit met sneltest als 2g plus geldig?

Reageer
Mieke - 3 december 2021 20:18

Eerste week januari midweek Winterberg geboekt met gezin, allen gevaccineerd.
Maar hoe staat het met de horeca, winkels etc. in Duitsland? Is dat gewoon open op dit moment of ook eerder dicht? Kan nog annuleren, maar weten niet zo goed wat te doen..

Reageer
Kris Mieke - 3 december 2021 22:38

Momenteel alles open, covidsafe check bij binnenkomen, met ID, maar ze hebben niet overal een scanner, ze kennen de app niet, hilarisch

Nijn - 3 december 2021 09:53

We willen op vakantie in Duitsland met ons gezin. 3 van ons zijn volledig gevaccineerd. Onze dochter van 11, als we op vakantie gaan net 12 nog niet. Mij is niet duidelijk hoe de regels voor kinderen van 12 jaar zijn. Er staat namelijk overal tot 12 of boven de 12 in de tekst.

Reageer
Christel - 2 december 2021 22:14

Kan ik als Nederlander ook gratis testen voor bezoek aan een Kerstmarkt?

Reageer
Wiebke Pittlik Christel - 3 december 2021 11:26

De regering roept vandaag op de contacten tot een minimum terug te brengen. Steeds meer kerstmarkten worden afgezegd. Of de test gratis is voor Nederlanders, is de redactie niet bekend. Groet, de redactie

Anoniem - 2 december 2021 21:21

Mag je met het Janssen vaccin Duitsland in?

Reageer
Wiebke Pittlik Anoniem - 3 december 2021 11:16

Ja, Duitsland accepteert de enkele Janssen-prik als volledige vaccinatie. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger