Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 30 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Nederland geldt als hoogrisicogebied, krijgt Duitslandweb veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 4-08-2021

Reisregels algemeen:

UPDATE 30 juli: De Duitse regering heeft vanaf zondag 1 augustus de inreisregels aangepast. Alle reizigers ouder dan 12 die Duitsland in willen, moeten zijn gevaccineerd of getest of moeten kunnen aantonen dat ze al corona hebben gehad. Niet-gevaccineerde reizigers van alle leeftijden uit hoogrisicogebied (Nederland) moeten tien dagen in quarantaine. Deze quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve test, bij kinderen onder 12 eindigt de quarantaine vanzelf na vijf dagen. Wie alleen op doorreis door Duitsland komt, zonder overnachting, hoeft niet te testen en ook niet aan te melden. Als u op vakantie naar Duitsland gaat, moet u zich aanmelden via Einreiseanmeldung.de
Zie ook: Nieuwe Duitse reisregels: testplicht vanaf 12 voor reizigers uit alle landen

Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

Nederland geldt sinds dinsdag 27 juli als hoogrisicogebied (hoogincidentiegebied) voor Duitsland. Dat betekent dat bij inreizen uit Nederland in principe een test- of vaccinatiebewijs of bewijs van doorgemaakte corona-besmetting vereist is voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ook moeten niet-gevaccineerde reizigers tien dagen in quarantaine. De quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd door een negatieve test.

Voor een bezoek in het kader van het grensverkeer van minder dan 24 uur en voor bezoek van maximaal 72 uur aan naaste familie of partner geldt de meld- en quarantaineplicht niet, dan volstaat een test- of vaccinatiebewijs. Volledig gevaccineerden en mensen die in de afgelopen zes maanden al corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via de website www.Einreiseanmeldung.de inleveren.

Wilt u zelf de regels nalezen? Dat kan op de Duitstalige of op de Engelstalige website van het Duitse ministerie van Gezondheid. 

In Duitsland kan ook bij bijvoorbeeld hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest of vaccinatiebewijs worden gevraagd. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. 

Ga direct naar:

Reizen naar en in Duitsland: Duitse reisregels

UPDATE: Nederland geldt vanaf dinsdag 27 juli 2021 voor Duitsland weer als hoogrisico-gebied. Zie: Duitse lijst met risicogebieden van het RKI. Vanaf zondag 1 augustus worden nieuwe reisregels van kracht, en moeten niet-gevaccineerden uit alle landen een test doen bij inreizen. Dit geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Dat Nederland voor Duitsland hoogrisicogebied is, betekent voor niet-gevaccineerde reizigers uit Nederland dat ze bij inreizen een negatieve test moeten hebben, en tien dagen in quarantaine moeten. Die quarantaine kunnen ze op de vijfde dag beëindigen door een negatieve test. Voor kinderen onder twaalf eindigt de quarantaine automatisch vijf dagen na het inreizen en is geen test nodig.

Reizigers die naar Duitsland komen, moeten een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van genezing bij zich hebben, ongeacht uit welk land ze komen. De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel. 
In Duitsland geldt nu weer een reiswaarschuwing voor Nederland. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke en toeristische reizen naar Nederland af. 

© Bundesregierung

Over de Duitse meld-, test- en quarantaineplicht:  

Aanmeldplicht: Reizigers uit hoogrisicogebied moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt. Ook gevaccineerden moeten zich aanmelden.

Uitzonderingen op deze aanmeldplicht zijn er voor: 
Mensen die slechts door Duitsland heen reizen (transit) en zo snel mogelijk het land weer verlaten, (zonder overnachting).
Mensen die in het kader van zogenoemd grensverkeer korter dan 24 uur in Duitsland zijn (bijvoorbeeld om boodschappen te doen over de grens)
Mensen die een ouder of kind of partner bezoeken, korter dan 72 uur
Grenspendelaars en grensgangers (mensen de werken of studeren over de grens)
Een aantal zeer specifieke gevallen (diplomaten, patiënten, militairen enz)

Quarantaineplicht: Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. Gevaccineerden en mensen die eerder corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden. De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden.

Uitzonderingen op deze quarantaineplicht zijn er voor:
Gevaccineerden die hun vaccinatiebewijs overleggen via Einreiseanmeldung.de
Mensen die in het kader van grensverkeer minder dan 24 uur in Duitsland zijn
Mensen die alleen op doorreis zijn (transitverkeer)
Mensen die eerste- of tweedegraads familieleden of een partner bezoeken, mits ze zijn getest.
Specifieke gevallen zoals mantelzorgers, medische behandeling (zie voor alle specifieke uitzonderingen §6-(2) van de Einreiseverordnung

- Testplicht: Voor reizigers die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. Het mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf zes jaar (vanaf 1 augustus 12 jaar). Voor kinderen onder de zes jaar is de test niet verplicht, maar zij moeten wel in quarantaine (zie hierboven).  
Het testbewijs moet u digitaal inleveren bij uw Einreiseanmeldung en als daarom wordt gevraagd aan de bevoegde instanties tonen.

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor:
Gevaccineerden
Transitverkeer, mensen die slechts op doorreis door Duitsland komen en het land zo snel mogelijk weer verlaten
Transportpersoneel onder voorwaarden en bepaalde regeringsdelegaties

Wie voor werk of studie de grens over moet, moet 2 keer per week testen

Zie voor meer info de site van de Bundesregierunghet Duitse ministerie van Gezondheid en het RKI (voor de criteria waaraan de test moet voldoen) en de Nederlandse overheid. Zie ook de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken 

In Duitsland gelden sinds 9 mei versoepelingen voor gevaccineerden en genezenen, zij hoeven als zij uit hoogrisicogebied komen niet te testen en niet in quarantaine als ze hun bewijs doorgeven via Einreiseanmeldung.de. Dit geldt alleen voor mensen die minstens twee weken geleden volledig zijn ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin en die een geldig vaccinatiebewijs in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans kunnen laten zien. Bekijk de Coronavirus-Einreiseverordnung. U kunt op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met Digi-D. Deze pdf kunt u uploaden bij Einreiseanmeldung.de

Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dat in Duitsland geaccepteerd. Ook de QR-code in de coronacheck-app wordt geaccepteerd.
Zie voor meer info, ook voor mensen die zijn genezen van Covid-19, de site van de Bundesregierung en van de Rijksoverheid
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. Zo kunnen in Duitsland bijvoorbeeld ook hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest of vaccinatiebewijs vragen. De coronaregels kunnen zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld blijft voor toeristische meerdaagse verblijven een test bij aankomst vereist. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht zijn in winkels en in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes en in drukke gebieden ook op straat. Ook zijn veel plekken, bijvoorbeeld restaurants en terrassen en culturele instellingen, alleen toegankelijk met een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs. Ook dit verschilt per deelstaat.
De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Duitsland controleert reizigers steekproefsgewijs in het grensgebied en ook op bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Ook in Duitsland zelf kunt u worden gecontroleerd. Reizigers die Duitse reisregels overtreden, kunnen een fikse boete krijgen. Lees meer 

Details over de uitzonderingen:

Een uitzondering op de meld- test- en quarantaineplicht voor reizigers uit hoogrisicogebieden geldt voor transitverkeer: mensen die alleen op doorreis door hoogrisicogebied zijn gekomen en daar niet hebben verbleven; en mensen die alleen op doorreis zijn door Duitsland en daar niet uitstappen. U moet op doorreis Duitsland wel direct verlaten. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, kunnen aantonen waarom u door Duitsland rijdt.
Een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht geldt verder onder meer voor grensgangers en grenspendelaars en voor mensen die maximaal 72 uur in Duitsland zijn voor familiebezoek (eerstegraads). Een testplicht geldt dan wel (voor niet-gevaccineerden), voor grenspendelaars twee keer per week. Zie voor meer info de Duitse Einreise-Verordnung 
Zie ook de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits 

Voor familiebezoek eerste en tweedegraads dat langer dan 72 uur duurt, geldt een uitzondering op de quarantaineplicht, maar niet op de testplicht en de aanmeldplicht.

Nederlandse reisregels

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland op 6 juli 2021 bijgesteld naar kleurcode groen. Er geldt geen testplicht meer bij inreizen in Nederland. Ook hoeven reizigers uit Duitsland in Nederland niet in quarantaine. Verder is het advies vervallen om alleen noodzakelijke reizen te maken. 
Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl
Lees meer over de Nederlandse kleurcodes 
Zie ook: Rijksoverheid.nl
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247. U kunt ook mailen of appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info


Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland neemt het aantal besmettingen toe, al zijn er nog veel minder coronagevallen dan in Nederland. In sommige regio's worden versoepelingen teruggedraaid. Lees meer bij op Bundesregierung.de 
Bekijk in het deelstaat-overzicht welke regels waar gelden.

In Duitsland moeten mensen die niet tot het hetzelfde huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In winkels, publieke ruimten en in het openbaar vervoer zijn medische mondkapjes, bijvoorbeeld FFP2-maskers, verplicht. Dit worden ook wel de AHA-regels genoemd: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). In veel deelstaten geldt voor veel sectoren een testplicht. Gevaccineerden hebben zonder test toegang. Lees meer over Nederlandse vaccinatieregistraties op Duitslandweb. Grote evenementen worden langzaam weer toegestaan, maar de regels verschillen per deelstaat. 

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten, die daarvoor speciale vaccinatiecentra hebben ingericht. Ook zijn er ambulante teams die bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen vaccineren. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid in de FAQs op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen. Wel is er steeds overleg tussen de deelstaten en de bondsregering. 

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. Het Infektionsschutzgesetz is op 18 november 2020 aangepast zodat er een betere wettelijke basis is voor de maatregelen die verspreiding van Sars-CoV2 moeten tegengaan. In april 2021 is het nog een keer aangepast om strengere maatregelen landelijk te kunnen invoeren.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede coronagolf, die in het najaar van 2020 kwam, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns - een gematigde in november, een striktere in december - probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen zijn gevaccineerd en er veel met sneltests wordt getest, is het aantal besmettingen in Duitsland sinds het voorjaar van 2021 flink gedaald en zijn steeds meer versoepelingen mogelijk. 

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Hebt u als ondernemer een opdracht in Duitsland of begint u met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

Emmi - 5 augustus 2021 19:43

Ik lees overal dat je als doorreiziger geen negatieve test nodig hebt (zonder vaccinatie), maar op de officiële Duitse websites is daar niks over te vinden. Ook op deze site staat dat er wel een negatieve test nodig is: https://www.grenspostdusseldorf.nl/category/covid-19/. Waar komt de info vandaan dat er geen negatieve test nodig is bij doorreis?

Reageer
Karel - 5 augustus 2021 18:03

Hallo, ik reis aankomende week naar Dusseldorf voor een kort bezoek van minder dan 24 uur. Aankomend weekend krijg ik mijn tweede vaccinatie en inmiddels heb ik ook al een geel boekje aangeschaft. Met de stempel in het boekje, is dat genoeg om de trein naar Duitsland te nemen?

Reageer
Renate - 5 augustus 2021 16:44

Goedendag,

wij vliegen via Dusseldorf naar Mallorca. Nu lezen wij op de site van DEA dat we ons niet hoeven te registreren (want we zijn binnen 24 uur weer uit Duitsland), maar de luchtvaartmaatschappij vraagt wel om een registratie.
Op zich geen probleem, maar je moet een verblijfadres in Duitsland opgegeven (waar je 10 dagen verblijft) en die hebben wij niet.

Hoe zit dit precies als je via Duitsland vliegt?
(beide gevaccineerd, kinderen onder 12 jaar)

Reageer
Ilana - 5 augustus 2021 13:34

Wanneer vindt in Duitsland opnieuw een evaluatie plaats van de inreisbeperkingen voor Nederland?

Reageer
G - 5 augustus 2021 11:41

Wij gaan binnenkort naar Oostenrijk maar ik en mijn vriend krijgen in de week daarvoor onze tweede vaccinatie. Geldt dit in Duitsland dan als volledige vaccinatie, of moeten we nog een test doen? We willen in 1 keer doorrijden, moeten we dan een soort bewijs hier voor hebben?

Reageer
Frans - 5 augustus 2021 11:37

Ik woon in Duitsland en ben getrouwd men een Duitse vrouw, wonen in Munchen.

Nu ben ik op dit moment op bezoek in nederland bij mijn familie en mijn vrouw is nog in Duitsland. Wij zijn niet gevaccineerd.

Als ik nu terugkeer aankomende week dan moet ik dus in quarantine heb ik begrepen.

Maar moet mijn vrouw dan ook in quarantine? Of geldt dit alleen voor mij?

Dank voor u hulp!

Reageer
Wiebke Pittlik Frans - 5 augustus 2021 12:27

Dit weten wij helaas niet. Wellicht is daar bij het Gesundheitsministerium info over te vinden. https://www.bundesgesundheitsministerium.de/service/gesetze-und-verordnungen/guv-19-lp/coronaeinreisev.html
Groet, de redactie

Gerlinde - 4 augustus 2021 21:53

Hallo, mijn man heeft een herstelbewijs van Corona, maar er staat dat het niet internationaal is. Als hij een PCR test doet en negatief is, moet hij dan alsnog in quarantaine in Duitsland of kan hij dan laten zien dat hij een herstelbewijs heeft bovenop een negatieve uitslag?

Reageer
Hans Sumaiku - 4 augustus 2021 19:36

Wij hebben ons digitaal aangemeld voor onze reis naar Duitsland ( alle noodzakelijke gegevens en upload van ons vaccinatiebewijs) en daarna konden we de webpagina sluiten. Maar nu hebben we geen (pdf) bewijs gekregen dat we ons echt hebben aangemeld . Klopt dit? Voor Italië kregen we via mail een pdf met bewijs.

Reageer
Richard - 4 augustus 2021 18:14

Mag ik in Duitsland overnachten op doorreis vanuit italie ondanks dat ik binnen 24 uur weer weg ben? Ik ben 1 x gevaccineerd en moet er nog 1 hebben.

Reageer
Pi Man - 4 augustus 2021 16:02

Ik reis geregeld naar mijn vriendin in Duitsland om daar minder dan 24 uur te zijn. Ik ben niet gevaccineerd en doe altijd een test van tevoren. De test van 1½ week geleden duurde echter 26 uur voor ik de uitslag had en de GGD heeft het er nu over dat het "enkele dagen" kan duren voor de uitslag er is. Bij een gemiddelde test in Duitsland zelf heb je na 15 minuten de uitslag. Hoe kan ik een volgend bezoek het beste aanpakken?
Door mijn korte bezoek is geen aanmeldplicht. Dat klopt toch?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger