Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 11 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 20-4-2021

Reisregels algemeen:

Algemeen geven beide regeringen aan: Reis zo weinig mogelijk naar het buurland. Ga alleen voor noodzakelijke zaken over de grens. Boodschappen doen of tanken over de grens geldt niet als noodzakelijke reis. 

Nederland geldt sinds 6 april voor Duitsland als hoogrisicogebied. Dat betekent een meld- test- en quarantaineplicht voor vrijwel alle reizigers uit Nederland. De uitvoering van deze maatregelen verschilt per deelstaat. Voor sommige groepen worden in Duitsland uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor transitverkeer. Voor gevaccineerden uit Nederland geldt voor zover wij kunnen nagaan vooralsnog geen uitzondering. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. 

Ook reizigers die Nederland in komen, moeten in quarantaine. Anders dan in Duitsland is dit (nog) geen plicht maar een dringend advies. Komen ze per vliegtuig, trein of bus dan moeten ze een negatieve pcr-coronatest kunnen laten zien. Reizigers per auto wordt vooralsnog niet om zo’n test gevraagd in Nederland.

Ga direct naar:

Wat zijn de nieuwste maatregelen?

- Duitsland heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland sinds dinsdag 6 april een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. Lees meer op Duitslandweb
- Duitsland heeft een strenge lockdown. Toeristische overnachtingen zijn nog steeds verboden. Lees meer op Duitslandweb en op Bundesregierung.de

Reizen naar en in Duitsland: Duitse reisregels

Duitsland heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). Dat betekent dat reizigers uit Nederland sinds dinsdag 6 april een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. Reizigers die met het vliegtuig naar Duitsland komen, moeten sowieso een negatieve test bij zich hebben, ongeacht uit welk land ze komen. De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel. 
In Duitsland gold al sinds 15 oktober een reiswaarschuwing voor Nederland. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke en toeristische reizen naar de Nederlandse risicogebieden af. Zie ook: Duitse lijst met risicogebieden van het RKI.

Voor reizigers uit Nederland betekent de Duitse reiswaarschuwing een meld-, test- en quarantaineplicht.  
- Meldplicht: Reizigers uit Nederland die langer dan 24 uur in Duitsland blijven, moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt.
- Testplicht: Reizigers uit Nederland moeten als ze naar Duitsland reizen een negatieve coronatest bij zich hebben die maximaal 48 uur oud is en is afgenomen door bevoegd personeel. Dit bewijs moet u - als daarom wordt gevraagd - aan de bevoegde instanties tonen. Zie voor meer info de site van de Bundesregierung en het RKI (voor de criteria waaraan de test moet voldoen) en de Nederlandse overheid. Zie ook de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland werken, onderwijs volgen, een dokter moeten bezoeken of mantelzorg moeten verlenen, kunnen zich gratis laten testen bij door de Nederlandse overheid aangewezen testcentra langs de grens. Ook kunnen grenswerkers zich in Duitsland laten testen bij de testcentra in de grensstreek, als ze kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken.
NB: In Duitsland gelden sinds 9 mei versoepelingen voor gevaccineerden en genezenen, zij hoeven bijvoorbeeld als zij uit risicogebied komen niet in quarantaine. Dit geldt voor zover wij kunnen nagaan alleen voor mensen die zijn ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin en die een vaccinatiebewijs in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans kunnen laten zien. Zie voor meer info, ook voor mensen die zijn genezen van Covid-19, de site van de Bundesregierung en van de Rijksoverheid 
- Quarantaineplicht: Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit Nederland en andere (hoog)risicogebieden tien dagen in quarantaine. De quarantaine kan op z'n vroegst na vijf dagen met een negatieve coronatest worden beëindigd. Reizigers uit Nederland moeten dus sowieso vijf dagen in quarantaine.
Lees meer over de Duitse regels voor reizigers uit (hoog)risicogebieden bij de bondsregering en bij het Duitse ministerie van Gezondheid
Lees meer over de meld-, test- en quarantaineregels de site van het Duitse ministerie van Gezondheid
Zie voor meer info over waaraan de tests moeten voldoen ook de website van het RKI
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Het is aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Duitsland controleert reizigers steekproefsgewijs aan de grens. Deze zogenoemde Schleierfahndung vindt in een straal van 30 kilometer rond de grens plaats. Ook in Duitsland zelf kunt u worden gecontroleerd. Reizigers die Duitse reisregels overtreden, kunnen een fikse boete krijgen. Lees meer

Houdt u er ekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht zijn in winkels en in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes en in drukke gebieden ook op straat. Houdt u er ook rekening mee dat in sommige Duitse deelstaten of regio's een avondklok kan gelden.

Welke uitzonderingen gelden op de Duitse reisregels?

Een uitzondering op de meld-, test- en quarantaineplicht geldt voor transitverkeer: mensen die alleen op doorreis door Nederland zijn gekomen en daar niet hebben verbleven; en mensen die alleen op doorreis zijn door Duitsland en daar niet uitstappen. De uitzondering geldt ook als u vliegt vanaf een Duits vliegveld. U moet op doorreis Duitsland wel direct verlaten. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, kunnen aantonen waar u naar toe op weg bent. Reizigers die met het vliegtuig in Duitsland arriveren, moeten wel een negatieve test bij zich hebben, ongeacht uit welk land ze komen.
Zie voor meer informatie over de meld- en quarantaineplicht de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits. Zie ook: nederlandwereldwijd.nl en anwb.nl

De meeste deelstaten maken ook uitzonderingen op de quarantaineplicht voor noodzakelijk werk, goederenverkeer, dringende medische behandelingen of voor mensen die partners, kinderen of ouders willen over de grens bezoeken. Reizigers uit Nederland moeten zich dan nog steeds wel vooraf digitaal aanmelden en een negatieve test van maximaal 48 uur oud bij zich hebben. U kunt in het deelstaatoverzicht hieronder nagaan wat in uw geval geldt. 

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen geldt voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht als ze geen negatieve test bij zich hebben.
Als ze langer dan 24 uur in NRW blijven, geldt voor reizigers uit Nederland een meldplicht. Zij moeten zich voordat ze naar Duitsland reizen digitaal aanmelden
Bovendien geldt een testplicht voor iedereen die vanuit Nederland naar NRW reist: reizigers uit Nederland moeten een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland inkomen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur en moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. De testplicht geldt ook voor mensen die minder dan 24 uur in NRW blijven.
Mensen die voor werk of studie, of vanwege bezoek aan partner, ouders of kinderen de grens tussen Nederland en NRW over gaan, moeten eveneens een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens over moeten, is hun test 72 uur geldig.
Grenswerkers mogen zich ook in Duitsland laten testen bij de testcentra in de grensstreek, als ze kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken. Ook zijn er aan de grens inmiddels Nederlandse testcentra waar mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland werken, onderwijs volgen, een dokter moeten bezoeken of mantelzorg verlenen, zich gratis kunnen laten testen.
Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven. Lees meer op de site van NRW en bij de FAQs van NRW. Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Wie naar NRW wil reizen, kan met een webformulier van de Euregio Maas-Rhein uitzoeken welke restricties voor zijn of haar situatie gelden

De aan Noord-Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen maakt de uitzondering op de quarantaineplicht voor grensverkeer ook. Nederlanders mogen de grens over, als ze niet langer dan 24 uur blijven. Voor hen geldt wel een testplicht. Verder maakt Nedersaksen een uitzondering op de quarantaineplicht voor mensen die een dringende persoonlijke, beroepsmatige of medische reden hebben om naar Nedersaksen te komen. Ook dan moeten ze in de meeste gevallen een negatieve test bij zich hebben.
Ook in Nedersaksen geldt voor mensen die meerdere keren per week voor hun werk of gezinsleven de grens over moeten dat ze niet meer dan twee keer per week hoeven testen. Voor de grenswerkers geldt dat ze zich kosteloos kunnen laten testen in Duitsland, op vertoon van een werkgeversverklaring. Aan de grens zijn er inmiddels ook Nederlandse testcentra waar mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland werken, onderwijs volgen, een dokter moeten bezoeken of mantelzorg verlenen, zich gratis kunnen laten testen.
Lees meer over de deelstaatreisregels in de FAQs van Nedersaksen en u kunt hier de Quarantäne-Verordnung van Nedersaksen downloaden

Let op: Zowel in Nederland als in Duitsland roepen de autoriteiten op om zoveel mogelijk af te zien van reizen over de grens. Voor woon- en werkverkeer gelden in veel deelstaten uitzonderingen. Maar boodschappen doen over de grens is niet de bedoelingLees meer

Duitsland merkt gebieden of landen als risicogebied aan na een analyse van de situatie en hanteert daarbij als indicator dat het aantal besmettingen er boven de 50 per 7 dagen per 100.000 mensen uitkomt. Bij een Hochinzidenzgebiet - Nederland sinds 4 april - geldt een zogenoemde 7-Tage-Inzidenz van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen. Zie ook: Duitse lijst met risicogebieden

Het is in Duitsland aan de deelstaten te bepalen welke regels ze voor reizigers vanuit andere landen opstellen. Zo kan uitvoering van de quarantaine-maatregel en voor wie die geldt per deelstaat verschillen. Ook zijn er verschillen tussen de deelstaten in hoe streng ze de coronamaatregelen hanteren. In sommige deelstaten en gemeenten geldt bijvoorbeeld een avondklok ("Ausgangssperre"). Lees meer over de avondklok in Duitsland bij de ADAC
Controleert u dus voor u naar Duitsland reist wat de regels in de verschillende deelstaten zijn. Zie het overzicht hieronder.

Zie voor updates over reizen naar en vanuit Duitsland de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zie ook de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Bundespolizei

In Duitsland gelden, net als in Nederland, regels voor autorijden, bijvoorbeeld met hoeveel personen je in een auto mag zitten. Volgens de ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB, gelden voor auto's dezelfde contactbeperkingen als in het openbaar. In sommige deelstaten gelden uitzonderingen voor kinderen. Een mondkapje wordt geadviseerd. Plaatselijk kunnen verscherpte regels gelden. Zo geldt in sommige deelstaten of regio's een avondklok (Ausgangssperre), waardoor u daar mogelijk 's avonds en 's nachts niet kunt rijden. Het hangt van de deelstaat af of er een uitzondering geldt voor transitverkeer. Controleer bij de deelstaat waar u met de auto wil rijden, welke regels en uitzonderingen er gelden. Lees meer over de Duitse avondklok-regels bij de ADAC

Nederlandse reisregels

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland op 3 november 2020 bijgesteld naar kleurcode oranje. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Duitsland te reizen als het noodzakelijk is.

"Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is", luidt de tekst op Rijksoverheid.nl

Reizigers vanuit Duitsland moeten als ze per vliegtuig, schip, bus of trein naar Nederland komen een negatieve PCR-testuitslag laten zien voordat ze vertrekken. Sinds 23 januari moeten reizigers uit een hoogrisicoland - waaronder Duitsland - als ze per ferry of per vliegtuig inreizen, bovendien een sneltest laten doen direct voor vertrek. Bekijk de checklist 'Inreizen in Nederland' met info over de testplicht en over de eisen waaraan de testen moeten voldoen
Zie ook: Negatieve COVID-19-testuitslagen en verklaring verplicht bij vertrek naar Nederland
Aangekomen in Nederland moeten reizigers uit Duitsland 10 dagen in quarantaine.
Een negatieve testuitslag verandert niets aan de quarantaineplicht. Na vijf dagen kunt u een test doen om de quarantaine te verkorten. Lees meer over het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl
Uitzonderingen op de quarantaineplicht gelden voor reizigers met een bepaald noodzakelijk reisdoel, bijvoorbeeld studie en werk of voor mensen die op doorreis zijn. Ook hoeven mensen die een geliefde, echtgenoot, ouder of kind over de grens bezoeken, niet in quarantaine. Deze uitzondering geldt alleen voor buurlanden België en Duitsland. Lees meer op de site van de Rijksoverheid over de uitzonderingen op de thuisquarantaine
Lees meer over de code oranje bij Nederlandwereldwijd.nl en lees meer over de kleurcodes. Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247. U kunt ook mailen of appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer 

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen reisregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info
Rijnland-Palts
Overzicht corona-info
Brandenburg:
Overzicht corona-info
Saarland:
Overzicht corona-info
Bremen:
Overzicht corona-info
Saksen:
Overzicht corona-info
Hamburg:
Overzicht corona-info
Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info
Hessen:
Overzicht corona-info
Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info


Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties. Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit deze landen naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 
De controles aan de grens met Tsjechië, die Duitsland sinds februari uitvoerde, zijn per 14 april opgeheven. Eerder al waren de controles aan de grens met Oostenrijk (Tirol), die een paar weken golden, opgeheven. Lees meer bij het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken 
Ook zijn er sinds eind februari meer controles aan de grens met Frankrijk, omdat Duitsland een aantal Franse regio's tot virusvariantengebied heeft verklaard. Andersom sloot Denemarken eind februari een aantal grensovergangen met Duitsland na een grote uitbraak in Flensburg.

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland geldt sinds 16 december 2020 een strikte lockdownLees meer bij op Bundesregierung.de

In Duitsland moeten mensen die niet tot het hetzelfde huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In winkels, publieke ruimten en in het openbaar vervoer zijn medische mondkapjes, bijvoorbeeld FFP2-maskers, verplicht. Dit worden ook wel de AHA-regels genoemd: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). Grote evenementen zijn verboden. Bij een toenemend aantal besmettingen gelden strengere regels - de zogenoemde noodrem - zoals contactbeperkingen en sluiting van winkels en scholen. Lees meer op de website van de bondsregering

Veel regels verschillen per deelstaat. De Duitse deelstaten bepalen grotendeels hun eigen gezondheidsbeleid (zie meer daarover hieronder). Controleert u voor u naar Duitsland gaat, wat de coronamaatregelen zijn in de deelstaat waar u verblijft. Zie het overzicht hierboven

In sommige Duitse deelstaten of regio's geldt een avondklok ('Ausgangssperre'). Daardoor kunt u mogelijk 's avonds niet door bepaalde gebieden rijden. Het hangt van de deelstaat of regio af of er een uitzondering op de avondklok geldt voor transitverkeer. Controleer bij de deelstaat waar u met de auto wil rijden, welke regels en uitzonderingen er gelden. Lees meer over de Duitse avondklok-regels bij de ADAC

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december begonnen met vaccinaties tegen het coronavirus. Als eerste aan de beurt zijn bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, 80-plussers en personeel in de ambulante zorg, op de IC's, bij de spoedeisende hulp en op de ambulances. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten, die daarvoor speciale vaccinatiecentra hebben ingericht. Ook zijn er ambulante teams die bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen vaccineren. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid in de FAQs op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen. Wel is er steeds overleg tussen de deelstaten en de bondsregering. 

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. Het Infektionsschutzgesetz is op 18 november 2020 aangepast zodat er een betere wettelijke basis is voor de maatregelen die verspreiding van Sars-CoV2 moeten tegengaan. In april 2021 is het nog een keer aangepast om strengere maatregelen landelijk te kunnen invoeren.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’s - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede coronagolf, die in het najaar van 2020 kwam, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns - een gematigde in november, een striktere sinds 16 december - probeert Duitsland weer grip op het virus te krijgen. De hoop is dat met vaccinaties en sneltests een nieuwe fase in de pandemie is aangebroken, zei Merkel op een persconferentie op 3 maart 2021, toen ze de verlenging van de lockdown aankondigde. 

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Hebt u als ondernemer een opdracht in Duitsland of begint u met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies. 

Vragen

Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

pim - 10 mei 2021 15:52

Duitse toeristen willen ons hotel boeken met Pinksteren. Is dat toegestaan en waar moeten we rekening mee houden?

Reageer
Marja Verburg pim - 12 mei 2021 13:06

Reizigers uit Dld moeten nu volgens de Nlse regels in NL in quarantaine. Volgens de Duitse regels moeten ze bij terugkomst in Dld een negatieve test bij zich hebben en evt in quarantaine. NL geldt voor Dld nog steeds als hoogrisicogebied. Mogelijk worden de regels rond Pinksteren versoepeld, maar dat kunnen we nu niet overzien. Zie: https://www.adac.de/news/urlaub-pfingsten-corona/#pfingsten-in-den-niederlanden-regierung-empfiehlt-quarantaene
Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-05-12 15:14:15

Regina - 10 mei 2021 15:15

Goedemiddag,

Tot wanneer gaat dit duren die coronatest voor nl? Heeft u daar enig zicht op? Alvast dank

Reageer
Marja Verburg Regina - 10 mei 2021 17:25

Nederlanders moeten een negatieve test bij zich hebben als ze naar Duitsland gaan omdat het aantal besmettingen in NL hoog is (meer dan 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen). NL geldet voor Dld daarom als hoogrisicogebied. Voor zover wij kunnen nagaan, geldt de testplicht zolang het aantal besmettingen niet onder die grens van 200 komt. Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-05-12 13:07:42

Elise Klieverik - 10 mei 2021 13:16

Wij hebben onze caravan sinds vorig jaar september in Oostenrijk staan en willen deze graag ophalen. Wij hebben daar ieder jaar een winterstandplaats van september tm april
We verblijven niet in Duitsland maar moet wel onderweg tanken.
Moeten wij hiervoor ook een negatieve test overleggen???

Reageer
Marja Verburg Elise Klieverik - 10 mei 2021 17:21

Voor zover wij kunnen nagaan, geldt een uitzondering op de testplicht in Duitsland voor transitverkeer. U moet Dld dan wel via een directe route en zsm verlaten. Van de Bundespolizei begrepen we dat tanken voor transitverkeer is toegestaan. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, wel kunnen aantonen waarom u door Dld rijdt/waar u naar toe op weg bent. Mvg, de redactie

Wim Schiebaan - 8 mei 2021 17:13

Ik wil in Juni op vakantie in Sauerland. Ik ben volledig gevaccineerd. Kan ik dan daar op vakantie?

Reageer
Marja Verburg Wim Schiebaan - 10 mei 2021 16:20

Op dit moment weten we nog niet of de Duitse versoepelingen voor gevaccineerden ook gelden voor mensen die in Nederland zijn ingeënt. We hopen daar snel meer duidelijkheid over te hebben. Dan vindt u de informatie in het artikel hierboven. Wat mbt tot vakantie in Dld in juni mogelijk is, kunnen we op dit moment nog niet overzien. Mvg, de redactie

Robin Wim Schiebaan - 10 mei 2021 10:56

Je moet nog altijd een negatief testbewijs hebben. Dus 100,- per persoon, dat is inclusief certificaat
Tot 15 mei moet je je reis zelfs aanmelden als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft.

Michelle - 7 mei 2021 10:41

ik zou graag naar Duitsland
willen om te tanken heb al twee
vaccinatie,s gehad mag je dan naar
DuitslandReageer
Han Kruitwagen - 6 mei 2021 14:58

Ik woon in Duitsland en werk in Nederland. In december ben ik positief getest op Corona. Mag ik nu vanaf maandag 10 mei met de testuitslag van decemberr (dus zonder recente test) naar het werk in Nederland en 's avonds terug naar Duitsland? De berichten hierover spreken elkaar namelijk tegen.

Reageer
Marja Verburg Han Kruitwagen - 10 mei 2021 15:55

Dat is ons op dit moment nog niet duidelijk. We hopen daar snel meer informatie over te hebben. Dan melden we dat in het artikel hierboven.
Mvg, de redactie

H de Groot - 6 mei 2021 11:53

Goedemorgen
Wij wonen in Emmen en gaan volgende week een weekje Camperen in Ootmarsum mogen wij met caravan door DLD rijden omdat dit een stuk korter rijden is .En wij stoppen niet onderweg.

Reageer
Marja Verburg H de Groot - 10 mei 2021 15:51

In Duitsland geldt een uitzondering op de meld-, test- en quarantaineplicht voor transitverkeer. U moet Dld dan via de snelste weg verlaten en onderweg niet uitstappen. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, wel kunnen aantonen waarom u door Dld rijdt/waar u naar toe op weg bent. Mvg, de redactie

Esther Zegeren - 6 mei 2021 10:17

Wij hebben een vaste plek op een camping in NRW. We zijn op die camping helemaal op onszelf en hebben eigen sanitair. Maar we moeten er echt heen om onderhoud te plegen. Hoe kunnen we dat regelen? Zijn er uitzonderingen voor? Niemand daar kan dat voor ons doen.

Reageer
Johan Esther Zegeren - 10 mei 2021 15:34

Negatieve test met reisverklaring dan 5 dagen quarantaine en dan weer testen en op internet een reisverklaring invullen. Terug in nl weer in 5 dagen quarantaine en weer testen

Jan Struijk - 5 mei 2021 14:07

darf ich nach holland.
nach meine kinder oder nicht.?

Reageer
Marja Verburg Jan Struijk - 10 mei 2021 15:44

Sowohl in Dld als in den NL gilt keine Quarantänepflicht für Personen, die Verwandte über die Grenze besuchen. Wenn Sie zurück nach Deutschland fahren, bräuchten Sie wahrscheinlich einen negativen Test. Das können Sie am besten beim Gesundheitsamt nachfragen. MfG, die Redaktion

V. Sabandar - 5 mei 2021 12:57

Ik wil vliegen vanaf Airport Weeze.
Is het mogelijk dat ik mij laat brengen door iemand uit Nederland als diegene direct na het afzetten bij de airport terug naar Nederland rijdt? Moet diegene een negatieve test op zak hebben?

Reageer
Marja Verburg V. Sabandar - 10 mei 2021 15:40

Als degene die u wegbrengt niet uitstapt in Dld en direct weer terugrijdt naar NL geldt hij of zij voor zover wij kunnen nagaan als transitverkeer. Dan heeft deze persoon geen negatieve test nodig. Mogelijk moet diegene, als hij of zij onderweg gecontroleerd wordt, wel kunnen aantonen waarom hij of zij door Duitsland rijdt. Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Ziekenhuizen raken vol en honderden mensen per dag overlijden: is Duitsland de controle kwijt?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger