Duitslandweb logo Duitslandweb

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink

Hier geldt 2G, daar 3G; in Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, en dat kan voor Nederlandse reizigers nogal verwarrend zijn. Toch zit er systeem in. Daarbij bieden die verschillende aanpakken een kijk op de mogelijkheden die er zijn om het virus te bestrijden. Enkele voorbeelden uit Saksen, Beieren en Berlijn.

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland
© pixabay
Een horeca bord met de 2G-regel

In Duitsland gelden enkele basisregels, waar alle deelstaten zich aan moeten houden. Sinds 23 augustus geldt in heel Duitsland de '3G-Regel' (geimpft, genesen, getestet). Het is verplicht om een negatieve test, een vaccinatie- of herstelbewijs bij je te hebben om bijvoorbeeld een café, restaurant, hotel, ziekenhuis of verzorgingshuis te kunnen betreden. Ook om gebruik te maken van contactberoepen als de kapper, en om deel te nemen aan binnensport, sportevenementen en grote buitenevenementen is dat nodig. Pas als het aantal besmettingen stabiel onder de 35 per 100.000 inwoners per zeven dagen ligt, mogen deelstaten de 3G-regel afschaffen.

Overal in Duitsland gelden de afstandsregels en de mondkapjesplicht. Alleen daar waar de 2G-regel wordt gehanteerd, en niet-gevaccineerden dus niet worden toegelaten, komen deze te vervallen.

Deze regels gelden als basis. “De deelstaten kunnen afhankelijk van de regionale omstandigheden zelf bepalen, welke maatregelen passend zijn”, zo valt te lezen op de site van de Bondsregering. Sommige deelstaten hebben precies vastgelegd wanneer welke regels worden aangescherpt. Andere deelstaten hebben dat niet.

2G in Saksen

In Saksen zijn de vooraf vastgelegde grenswaarden van de ziekenhuisbezetting bereikt, wat betekent dat er vanaf deze week extra maatregelen worden genomen. De deelstaat weert ongevaccineerde mensen uit grote delen van het openbare leven. Onder meer in de horeca en in de cultuurbranche geldt het 2G-model, wat inhoudt dat alleen gevaccineerde en van corona genezen personen toegang krijgen. Het verschil met het 3G-model dat vanaf 23 augustus in heel Duitsland de basis is, is dat een negatieve coronatest niet volstaat. 

De 2G-regel geldt in Saksen ook voor grote evenementen zoals voetbalwedstrijden, maar niet voor de detailhandel, kerkdiensten en kerstmarkten. Werknemers, kinderen en mensen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad zich te laten vaccineren zijn uitgezonderd van de 2G-regel, die tot minstens 25 november van kracht blijft. 

Saksen is de eerste deelstaat die het 2G-systeem zo breed heeft ingevoerd. Saksen is de deelstaat met het hoogste aantal besmettingen in Duitsland, het percentage gevaccineerden is er het laagst. Op 8 november was 57,1 procent van de bevolking van Saksen gevaccineerd. Bekijk de actuele coronamaatregelen in Saksen

Beieren en de Krankenhausampel

In Beieren werken ze met een Krankenhausampel (‘ziekenhuisstoplicht’). Door vooraf duidelijk vast te stellen bij welke ziekenhuisbezetting nieuwe coronaregels gelden, hoopt de deelstaat zo veel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Als het stoplicht op groen staat, gelden in de deelstaat hoofdzakelijk de basisregels die in heel Duitsland van kracht zijn. 

Als het aantal ziekenhuisopnames op de verpleegafdelingen 1200 of op de IC’s 450 patiënten bereikt, springt het stoplicht op geel. Zo is bijvoorbeeld op alle plekken waar in de groene fase nog de 3G-regel gold, nu de 3G-PLUS-regel van kracht. Dat houdt in dat een PCR-test nog wel volstaat, maar een sneltest niet meer. 

Op 8 november overschreed het aantal bezette IC-bedden in Beieren de 600, en dat betekende dat het stoplicht op rood ging. Overal in de deelstaat is nu een FFP2-mondkapje verplicht. Op de werkvloer is ook de 3G-regel van kracht gegaan, en werknemers van bedrijven met meer dan tien personen moeten zich regelmatig laten testen. Bovendien moeten de evenementen-, sport- en cultuurbranche zich aan de 2G-regels houden. Bekijk de actuele coronamaatregelen in Beieren

Berlijn liet uitbaters kiezen

Vanwege het snel oplopende aantal besmettingen geldt in Berlijn vanaf maandag de 2G-regel, vergelijkbaar met Saksen. Daarvoor liet Berlijn - net als eerder al Hamburg - de cultuur- en sportbranche, de horeca en andere ondernemers de keuze of ze ongevaccineerden toelaten. Als uitbaters er voor kozen om hun deuren op basis van het 2G-model te openen, vervielen er allerlei basisregels. Er hoefde dan geen afstand meer worden gehouden, en gasten en klanten hoefden ook geen mondkapje meer te dragen. Grote evenementen mochten op maximale capaciteit draaien.

Het personeel moest ook gevaccineerd of genezen zijn. Kinderen en mensen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad zich te laten vaccineren werden uitgezonderd van de 2G-regel. Die moesten dan wel een negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Uitbaters mochten het 2G-model in- en uitschakelen wanneer ze wilden. Voor aanbieders van basiszorg en -behoeften, de detailhandel en gebedshuizen was het niet mogelijk om ongevaccineerde mensen te weren. Bekijk de actuele coronamaatregelen in Berlijn

Ook in Duitsland lopen de besmettingscijfers snel op, dat betekent dat de maatregelen per deelstaat ieder moment kunnen veranderen. Voor een overzicht van de regels per deelstaat, zie de website van de Bondsregering.

Voor een overzicht van in welke deelstaat 2G, en waar 3G geldt, een handig overzicht van Tagesschau

Meer informatie over de Duitse reisregels in onze veelgestelde vragen.

Reacties

Lammert - 7 januari 2022 21:50

Waar kan ik mijn zoontje van 8 laten vaccineren dan? Want Nederland begint hier pas over 2 weken mee :-(

Reageer
Appeltaartmetslagroom - 7 januari 2022 00:58

Ze moeten dit achterlijke regels mee ophouden!

Dit is dictatuur en discriminatie voor ongevaccineerden!

Wie zegt dat je gevaccineerd beter kan beschermen plaats van je zelf imuum systeem hebt opgebouwd?

Weg met die strenge rotzooi! Iedereen mag verwelkomen, of je gevaccineerd bent of niet!

Terug naar oude normaal 7 jaar geleden was.
Niet constant geld verspillen aan de overheid!

Reageer
Henk - 11 december 2021 08:41

Goedemorgen,

Wij willen volgend weekend naar een Kerstmarkt in Dusseldorf of in Keulen. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen (beide 2x gevaccineerd, sinds augustus 2021), dochter van 12 (2 x gevaccineerd, sinds augustus 2021) en twee kids onder de 12 (beiden niet gevaccineerd, geen COVID gehad). Als ik het goed lees is een PCR-test van max 72 uur oud verplicht voor onze twee kids van onder de 12?

Reageer
Jorrit Steetskamp - 18 november 2021 11:46

Geldt de 2G regel voor horeca in Rijnland-Palts ook voor 12-jarigen, net als de landelijke 3G regel bij reizen, of alleen voor volwassenen?

Reageer
A van der Drift - 16 november 2021 19:58

Wij gaan het weekend een dag en een nachtje naar Duisburg, is het nodig om onze zoon van 11 te laten testen en is deze test dan 24 uur geldig of langer?

Reageer
Jorrit Steetskamp A van der Drift - 18 november 2021 15:08

Wat Wiebke schrijft, hebben wij in de praktijk beleefd. Omdat we geen testbewijs hadden van onze dochter van 10 jaar oud, werden we geweigerd bij een bezoekerscentrum van een natuurgebied. De dame aan de deur had de tranen in de ogen overigens. Bij twee restaurants werd niet gevraagd naar de kinderen, alleen naar ons ouders.

Wiebke Pittlik A van der Drift - 18 november 2021 12:48

In aanvulling op Jorrit: Voor inreizen geldt testen vanaf 12 jaar, maar voor de 3G-maatregel die vrijwel overal geldt, geldt in de meeste deelstaten een lagere leeftijdsgrens. In Duisburg moeten kinderen vanaf 6 jr voor een hotelovernachting getest, genezen of gevaccineerd zijn. https://www.duisburg.de/microsites/coronavirus/aktuelles/corona-allgemeine-faq.php#was-gilt-fuer-die-beherbergung-den-tourismus. PCR- en Antigeen-Test is 24 uur geldig. Medisch mondkapje binnen verplicht. Groet, redactie

Jorrit A van der Drift - 18 november 2021 11:55

Voor reizigers uit Nederland die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. Het mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Bron: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen

Henk - 15 november 2021 00:14

Werken ze in duitsland met QR codes of is een certificaat ook goed ?
Ben ik verplicht met id telaten zien met QR en of certificaat ?

Reageer
Jorrit Henk - 18 november 2021 11:51

Paar weken geleden hebben wij Duitsland bezocht. Bij horeca kon men niet overweg met de internationale QR-code in de CoronaCheck app. Echter, als je boven de internationale QR-code op knop "Details" klinkt, zie je allerlei details over je vaccinatie. Daar nam men genoegen mee bij onze bezoekjes. Het is helaas een kafkaiaanse chaos, niemand weet het meer precies, iedereen doet maar wat in de praktijk.

a.j.schreuder - 11 november 2021 19:05

ik ga maandag 15/11 naar Bremen in een hotel. Snap er niets meer van. Ben keurig gevaccineerd met Pfizer, heb er bewijs van d.m.v. een Coronacheque.
Ben ik dan nog wel welkom?
ben gezond, geen klachten.

Reageer
Guiblo a.j.schreuder - 12 november 2021 09:27

Ook al ben je niet gezond en heb je Corona maar wel gevaccineerd ben je overal welkom. Veel plezier.

Wiebke Pittlik a.j.schreuder - 11 november 2021 19:24

Als u langer dan twee weken geleden volledig bent gevaccineerd dan bent u op dit moment welkom. Kijkt u kort voor vertrek of er nog wijzigingen zijn. Groet, de redactie.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger