Duitslandweb logo Duitslandweb

Einde van nationale coronaregels in Duitsland

Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nationaal verplichte coronamaatregelen als de 2G- en 3G-regel en de mondkapjesplicht zijn zondag in grote delen van Duitsland komen te vervallen. Voortaan is het aan ondernemers zelf om het dragen van een mondkapje in hun winkel, restaurant of hotel verplicht te stellen.

De inreisregels blijven voorlopig wel van kracht. Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten een coronabewijs kunnen laten zien. (Lees in onze veelgestelde vragen welke uitzonderingen gelden)

De landelijke mondkapjesplicht blijft nog wel gelden in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Ook kunnen de Duitse deelstaten het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht stellen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en het regionale openbaar vervoer.

Voor horeca en winkels kunnen deelstaten de regels alleen nog aanscherpen wanneer de besmettingscijfers snel stijgen of er een gevaarlijke variant van het virus rondgaat. Dit is de zogenoemde Hot-Spot-regeling. Alleen Hamburg en Mecklenburg-Voorpommeren maken voorlopig gebruik van deze regeling. Die deelstaatregeringen hebben de hele deelstaat tot Hot-Spot verklaard. Dat houdt in dat daar ook de komende maand nog beperkende maatregelen als de mondkapjesplicht en testplicht voor ongevaccineerden geldt. In de overige deelstaten mogen ondernemers dit zelf opleggen.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) roept iedereen op om ondanks het wegvallen van de verplichte maatregelen, voorlopig een mondkapje in binnenruimtes te blijven dragen. Veel mensen in Duitsland delen zijn standpunt: 61 procent vindt het wegvallen van de mondkapjesplicht verkeerd, blijkt uit de ARD-Deutschlandtrend van 17 maart. Lees meer bij Tagesschau.de en Spiegel.de

Reacties

Wubbina Huisman - 1 juni 2022 19:39

Mag je in Duitsland overal winkelen zonder mondkapjes en ook ergens eten zonder mondkapje?

Reageer
monique - 13 april 2022 16:19

We willen graag in mei naar Berlijn, maar ik vraag me af of ik voldoende ben ingeënt.
Is 1 x Janssen én een boostervaccinatie voldoende?

Reageer
stem monique - 25 mei 2022 01:46

Gewoon een test doen is voldoende. Vaccinatie niet nodig

Rutger monique - 16 april 2022 08:42

In principe geldt booster dan als 3e enting. Ik heb Janssen in NL en de booster (Moderna) in dld gekregen. (Duits) Certificaat meld bij mij wel 3 entingen. Check even goed bij je Corona app onder de internationale code wat daar staat.

Nathalie - 10 april 2022 01:05

Heb je als je op doorreis bent en binnen 24 uur Duitsland verlaat en alleen 1 overnachting in Duitsland plant een coronapaspoorr nodig?

Reageer
Ben Nathalie - 14 april 2022 18:06

Ik zou informeren bij het hotel wat de bedoeling is.
Gr. denkaanben1@hotmail.com

Despina Clipici - 8 april 2022 11:10

Hallo even een vraag ik heb mijn tweede vaccinatie 28 oktober 2021 gehad en ik wil 3 mei vanuit Dortmund een vlucht nemen dan hoef ik niet percee de booster te hebben toch want vaccinatie is nog geldig??

Reageer
sylvia koenders - 7 april 2022 19:19

Een vraag ....mijn dochter is niet gevaccineerd klopt het dan dat je niet vanaf een luchthaven in Duitsland kunt reizen of is een negatieve pcr test ook geldig?

bvd

mvgrt

Reageer
Simon sylvia koenders - 15 april 2022 16:27

Wat een verstandige dochter!

mustafa sylvia koenders - 8 april 2022 08:29

Hallo,
je kan met een geldige pcr(72uur) of snelle antigeentest (48u of 24u) vanuit een luchthaven in duitsland reizen.

Raimon Mensink - 5 april 2022 14:16

Gelden de 2G of 2G plus nog in de horeca?

Reageer
Bjorn Munnecom - 4 april 2022 14:21

Hoi even een vraag. Bij inreizen naar Duitsland moet je een corona bewijs hebben (Nachweispflicht) echter staat ook op jullie site: "Uitzonderingen op de Nachweispflicht: - mensen die minder dan 24 in Duitsland blijven of minder dan 24 uur in Nederland waren". Dit staat bijv weer niet op de ANWB en Min van Buit zaken sites???
Lang verhaal kort moet je een vacc bewijs of testbewijs hebben wanneer je korter dan 24 u naar Duitsland gaat? Alvast bedankt!!!!

Reageer
Wiebke Pittlik Bjorn Munnecom - 7 april 2022 13:33

Dag Jordy, bij kort bezoek over de grens, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, hoeft dat niet, zoals je hieronder in mijn eerdere reactie kunt lezen. Het wordt op sommige plekken nog wel gevraagd voor bijvoorbeeld toegang tot horeca ed.

Jordy Bjorn Munnecom - 6 april 2022 16:31

Je moet nog zeker wel een bewijs bij je dragen in Duitsland dus het klopt niet helemaal

Wiebke Pittlik Bjorn Munnecom - 5 april 2022 10:06

Dit is de tekst van de op de site van het Duitse ministerie: "Für Grenzpendler oder Grenzgänger sowie für Tagesaufenthalte besteht eine Nachweispflicht nur in folgenden Fällen: Die Nachweispflicht gilt nur bei Einreise aus einem Hochrisikogebiet, Virusvariantengebiet oder auf dem Luftweg." Met 'Tagesaufenthalt' wordt bedoeld dagjesmensen die niet langer dan 24 uur in Duitsland blijven. Dus als u gaat winkelen over de grens o.i.d. bent u uitgezonderd van de plicht een coronabewijs te hebben.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger