Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland bouwt coronamaatregelen stapsgewijs af

Kort nieuws - 14 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland bouwt de coronamaatregelen de komende weken stapsgewijs af, staat in een ontwerpbesluit van de kanselarij van Olaf Scholz. Vanaf 20 maart komen nagenoeg alle beperkende maatregelen te vervallen.

In de eerste stap wordt de 2G/3G-regel voor de detailhandel opgeheven. Nu moeten mensen op veel plekken in Duitsland nog een vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien om winkels binnen te komen. Vanaf 4 maart komen versoepelingen voor de horeca, nachtclubs, discotheken en grote evenementen. Daar geldt nu nog de 2G(-plus)-regel. Vanaf 20 maart "vervallen alle ingrijpende beschermingsmaatregelen", zo staat in het besluit. Dit gaat over de regels die in Duitsland zelf gelden, niet over de inreisregels voor bezoekers uit het buitenland. 

Woensdag komen de Duitse deelstaatpremiers bijeen om te overleggen over de coronamaatregelen en eventuele versoepelingen. Het ontwerpbesluit dient als basis voor dat overleg.

De mondkapjesplicht blijft nog wel. Zondag adviseerde de Duitse adviescommissie van corona-experts, vergelijkbaar met het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT), om nog niet van de mondkapjesplicht af te zien. "Met voldoende lage infectiecijfers kan die tijdelijk worden afgeschaft", maar de regering moet dan wel duidelijk maken dat dit slechts tijdelijk is, zo staat in het advies. De adviescommissie verwacht dat het uiterlijk aankomende herfst opnieuw noodzakelijk wordt mondneusmaskers te dragen in binnenruimtes, in ieder geval op plekken waar veel kwetsbare mensen samenkomen. Lees meer bij Zeit.de en FAZ.net

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland was de afgelopen 24 uur 76.465. Een week geleden meldde het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, 95.267 nieuwe infecties. De 7-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is voor de tweede dag op rij gedaald, en is nu 1459,8. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Jolie - 18 februari 2022 16:25

Ik wil graag 4 maart op familie bezoek met de trein. Ik ben geprikt met Janssen en booster, ik kom er geen wijs uit wat te doen …voor reizen met de trein???

Reageer
Saskia Jolie - 4 maart 2022 07:23

Trein heeft 3g in Duitsland. Genezen, geprikt of getest

Bouke Jolie - 19 februari 2022 15:58

Ik heb precies de zelfde vraag. Lijkt dat wij nog steeds pech hebben maar kan niet goed vinden.

Rutger - 18 februari 2022 07:10

Heeft iemand enig idee of de quarantaineregels voor ongevaccineerde kinderen onder de 12 jaar per 1 maart vervallen?

Reageer
Ed Rutger - 21 februari 2022 15:10

Boodschappen mag altijd,is nooit een probleem geweest

Cobie Bakker - 16 februari 2022 21:31

Mag je weer boodschappen doen in duitsland als nederlander

Reageer
Ed Cobie Bakker - 21 februari 2022 15:13

Boodschappen doen mocht en mag atijd

WH - 16 februari 2022 17:07

Situatie hier:
- volwassene, volledig gevaccineerd met Pfizer + 1 booster
- volwassene, Janssen vaccin + 1 booster
- net volwassene (18 jr), volledig gevaccineerd met Pfizer en recent Corona gehad dus herstelbewijs
- jongere (< 18) volledig gevaccineerd met Pfizer (geen booster, want kan in NL dus nog niet).

Vraag: mogen wij vanaf Düsseldorf/Keulen vliegen ? Of hangen hier extra beperkingen aan.
Ik kan het niet goed meer volgen namelijk.
Iemand die het weet?

Reageer
Gudrun van Delft WH - 18 februari 2022 00:38

Herstelbewijs is in Duitsland vanaf 28 dagen na besmetting t/m 90 dagen geldig. Is het ouder als 90 dagen dan moet je een pcr test of antigeentest doen. (Dit hebben wij, vliegen volgende week vanaf Dusseldorf en onze herstelbewijzen is over de 90 dagen, heb ik vandaag nagevraagd aan het reisburo).
Ik denk dat de jongere ook een test moet doen.
Ligt er natuurlijk ook aan wanneer jullie vliegen want de regels gaan stapsgewijs veranderen.

Manon - 16 februari 2022 10:47

Wij vliegen 31 maart vanuit koln na egypte
Ik heb het janssen vaccinatie gehad en eind nov corona ik kom er niet meer wijs uit wat we nu moeten hebben om toch te mogen vliegen

Reageer
Jantje Visser de Graaf Manon - 13 maart 2022 10:57

Wij gaan op 1 augustus naar Hamburg toe maar moet je daar ook nog een mondkapje dragen wij hebben allebeide e 2 phizer prikken en allebeide de boosterprik phizer gehad.

Fred Manon - 16 februari 2022 15:56

Duitsland bouwt de coronamaatregelen de komende weken stapsgewijs af, staat in een ontwerpbesluit van de kanselarij van Olaf Scholz. Vanaf 20 maart komen nagenoeg alle beperkende maatregelen te vervallen.dus volgen mij mag jij gewoon vliegen

Leo - 16 februari 2022 10:19

Hallo! Ik lees overal dat er mogelijk versoepelingen aankomen de komende weken. Iemand die daar iets meer over weet-kan vertellen? Wellicht is Winterberg dan toch mogelijk vanaf 27-2?

Reageer
Wendy - 16 februari 2022 09:45

Vandaag is er overleg over verstekelingen. Mogelijk is er volgende week meer mogelijk. Kunnen niet geprikte misschien Duitsland weer in.

Reageer
Joris - 16 februari 2022 07:57

Wij willen volgende week naar Duitsland met onze kinderen van 2 en 4 jaar alleen krijgen te horen dat we nog steeds 5 dagen in quarantaine moeten. Weet iemand of deze
quarantaine versoepeling gaat komen voor jonge kinderen? Wij zijn gewoon gevaccineerd en geboosterd.

Reageer
Daph Joris - 18 februari 2022 11:51

Ik ben hier ook benieuwd naar.
wij gaan de 28ste met een jongetje van 4 jaar.

Vakantieman Joris - 16 februari 2022 19:48

Ik ben hier ook erg benieuwd naar. Twee kinderen van 5 en 7. Niet gevaccineerd. Met de quarantaineplicht valt de vakantie in het water. Is Nederland op korte termijn geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland?

irma Joris - 16 februari 2022 17:14

altijd aanmelden.......vervolgens: ongevaccineerde kinderen moeten in quarantaine ...voor kinderen tot 6 jaar vervalt de quarantaine na 5 dagen automatisch ....vanaf 6 jaar 10 dagen quarantaine en na 7 dagen testen.......indien negatief dan opgeheven.....onze vakantie met een kind van 10 jaa hebben we daarom helaas moeten annuleren......na de quarantaineperiode zijn er weinig regels meer voor ongevaccineerde kinderen , maar soms moeten ze testen voor toegang. dat kan gratis op heel veel plekken

Fred Joris - 16 februari 2022 16:04

Gevaccineerden en genezenen zijn van quarantaine vrijgesteld vanaf het moment dat ze een vaccinatie- of herstelbewijs hebben overhandigd. Doe dit dus voor vertrek, via Einreiseanmeldung.de. zie hier de oplossing dus gewoon even aanmelden probleem opgelost

Quirijn Dingemanse - 15 februari 2022 20:22

Onze dochter van 16 wil in mei op werkweek naar Duitsland met school. Ze heeft eind januari omikron gehad en dus een herstelbewijs. Deze schijnt in Duitsland maar drie maanden geldig te zijn. Klopt dat? Blijft dat zo want we zijn nu in de veronderstelling dat ze dan alsnog een prik moet halen om mee te mogen.

Hier zitten we als ouders niet op te wachten en hopen van harte dat een prik tegen die tijd niet meer nodig is.

Reageer
Nat Quirijn Dingemanse - 17 februari 2022 21:57

Wellicht zijn de regels van nu, dan niet meer geldend.
Maar inderdaad vanaf vandaag is de G van genezen 90 dagen geldig en niet 180 dagen.
Wacht die 20 maart af. Es kijken wat er echt wordt opgeheven en versoepeld.

Nicky - 15 februari 2022 16:32

Zijn er al geluiden gehoord dat de regels voor kinderen tot 12 jaar worden versoepeld? Ik lees van alles maar op het gebied van toerisme weinig en zeker wat betreft de kinderen. Ik hoop dat we 25 februari toch echt kunnen gaan zonder al die rondslomp van regels voor die jonge kinderen... Volgens mij zijn de regels voor deze groep nergens zo streng als in Duitsland.
Ik hoor het graag als iemand hier al iets over heeft gehoord.

Reageer
Doom Nicky - 15 februari 2022 22:17

Voor kinderen vanaf 7 jaar gelden dezelfde regels als voor volwassenen. Dus gevaccineerd, hersteld, of een pcr test Max 48uur oud.
Net onderhoord, want zat met dezelfde vraag omdat mijn kind 8jr is.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger