Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland bouwt coronamaatregelen stapsgewijs af

Kort nieuws - 14 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland bouwt de coronamaatregelen de komende weken stapsgewijs af, staat in een ontwerpbesluit van de kanselarij van Olaf Scholz. Vanaf 20 maart komen nagenoeg alle beperkende maatregelen te vervallen.

In de eerste stap wordt de 2G/3G-regel voor de detailhandel opgeheven. Nu moeten mensen op veel plekken in Duitsland nog een vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien om winkels binnen te komen. Vanaf 4 maart komen versoepelingen voor de horeca, nachtclubs, discotheken en grote evenementen. Daar geldt nu nog de 2G(-plus)-regel. Vanaf 20 maart "vervallen alle ingrijpende beschermingsmaatregelen", zo staat in het besluit. Dit gaat over de regels die in Duitsland zelf gelden, niet over de inreisregels voor bezoekers uit het buitenland. 

Woensdag komen de Duitse deelstaatpremiers bijeen om te overleggen over de coronamaatregelen en eventuele versoepelingen. Het ontwerpbesluit dient als basis voor dat overleg.

De mondkapjesplicht blijft nog wel. Zondag adviseerde de Duitse adviescommissie van corona-experts, vergelijkbaar met het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT), om nog niet van de mondkapjesplicht af te zien. "Met voldoende lage infectiecijfers kan die tijdelijk worden afgeschaft", maar de regering moet dan wel duidelijk maken dat dit slechts tijdelijk is, zo staat in het advies. De adviescommissie verwacht dat het uiterlijk aankomende herfst opnieuw noodzakelijk wordt mondneusmaskers te dragen in binnenruimtes, in ieder geval op plekken waar veel kwetsbare mensen samenkomen. Lees meer bij Zeit.de en FAZ.net

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland was de afgelopen 24 uur 76.465. Een week geleden meldde het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, 95.267 nieuwe infecties. De 7-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is voor de tweede dag op rij gedaald, en is nu 1459,8. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Anne - 15 februari 2022 15:25

Ik reis eind deze maand met de bus van amsterdam naar kopenhagen. Deze bus zal wel een paar keer stoppen in duitsland, maar ik stap niet uit. Weet iemand of ik dan een eu covidbewijs aan de duitse autoriteiten moet kunnen laten zien?

Reageer
Anne Anne - 17 februari 2022 19:59

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/en/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html
zegt dit:
Persons who merely passed through a high-risk area or area of variants of concern without without stopping over are exempt from the obligation to register.
The same applies to persons who are only in transit through and leaving the Federal Republic of Germany as quickly as possible to complete their transit journey.

Anne Anne - 17 februari 2022 19:37

John, bedankt voor je antwoord. Mijn vraag is vooral of het in mijn geval gaat om het 'inreizen' van duitsland. Als je over land duitsland zo snel mogelijk doorreist, ben je niet verplicht dat aan te melden met het formulier van de overheid, vandaar dat ik me afvraag of deze situatie als inreizen wodt gezien. Ik weet dat overstappen als inreizen wordt gezien, maar wat ik doe lijkt nog het meest op met het vliegtuig duitsland overvliegen, en dan heb je niet met de duitse regels te maken.

John Anne - 15 februari 2022 19:48

Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Laatst gewijzigd op: 03-02-2022 | Nog steeds geldig op: 15-02-2022

Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. U heeft bij het inreizen van Duitsland een coronabewijs nodig. De eisen aan het vaccinatiebewijs als u met het Janssen-vaccin bent gevaccineerd, en de eisen aan het herstelbewijs zijn veranderd. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Janssen is geen volledige vaccinatie in DLD.

John Anne - 15 februari 2022 19:46

Ja dan moet je als het goed is wel3G hebben. getest, geboosterd of genezen.

Megan - 15 februari 2022 14:57

Zal 3G voor in de trein ook vervallen? Zo ja per wanneer bij Deutsche bahn? Hoop graag een antwoord te krijgen!

Reageer
Nat Megan - 17 februari 2022 22:00

Dat weet niemand nog. De versoepelingen die vanaf 20 maart gaan gelden zijn niet geformuleerd. Tis afwachten geblazen.

Micha - 15 februari 2022 07:48

Onze dochter wordt 6 jaar in mei, de planning is om in de zomer naar Tsjechië te gaan. Ik hoop dan dat er voor kinderen geen vaccinatie meer verplicht is. Hoe groot zou de kans daarop zijn?

Reageer
Karin Hendrickx - 14 februari 2022 23:01

Moet ik op een Jansen vaccin 1 Boosterprik of 2 Boosterprikken krijgen om vrij in Duitsland te mogen..of ???

Reageer
John Karin Hendrickx - 15 februari 2022 19:51

In de Duitse gastronomie(horeca) heb je 2G+ nodig. Dus met Johnsson/Janssen heb je2 boosters nodig. Janssen geld niet als volledige vaccinatie in Duitsland. Verder in de niet essentiele winkels mag je wel met 2G naar binnen.

An p Karin Hendrickx - 14 februari 2022 23:59

1 booster voor plaatsen met 2g twee boosters voor plaatsen met 2gplus

Lot - 14 februari 2022 21:56

Wij moeten helaas landal annuleren onze kids zijn 9 maand 4 en 6 jaar…
Ze moeten 5 dagen in quarantaine…
Is toch te zot of niet….. landal winterberg

Reageer
Jolanda - 14 februari 2022 20:43

Moeten vakantie annuleren . Landal Winterberg heeft 2G beleid vanaf 0 jaar!!

Reageer
Hans Jolanda - 15 februari 2022 22:46

vanaf 0 jaar. Gewoon belachelijk!!!

Wendy - 14 februari 2022 18:47

Vanaf wanneer kan je dan als ongevaccineerde wintersporten in Winterberg of feldberg?

Reageer
Audrey van Oosten - 14 februari 2022 18:32

Onze kids 12 en 14 moeten 5 dagen in quarantaine en dan pcr test..ondanks het feit dat ze volledig gevaccineerd zijn en ook nog een herstelbewijs hebben....#landal

Reageer
Matthijs Audrey van Oosten - 15 februari 2022 11:38

Ik lees elders op deze pagina dat Landal aan 2G-beleid doet. En ik lees dat je kinderen volledig gevaccineerd zijn. Dan hoeven ze toch geen pcr-test of quarantaine?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger