Duitslandweb logo Duitslandweb

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

Achtergrond - 26 maart 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik

Hoewel in Duitsland donderdag 36.508 bevestigde besmettingen met Covid-19 zijn, zijn daar tot nu toe 198 mensen aan het virus overleden, volgens het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM. In Nederland zijn donderdag 7431 bevestigde besmettingen, en 434 coronapatiënten zijn overleden. Deze cijfers roepen vragen op. Hoe kan het dat in Duitsland minder mensen lijken te sterven aan corona? Een eenduidig antwoord is niet te geven, zeggen deskundigen.

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'
© NIAID/Flickr

Een groot verschil tussen Nederland en Duitsland is dat Duitsland veel meer test op het coronavirus. Viroloog Christian Drosten, die de Duitse regering adviseert, zei donderdag tijdens een persconferentie dat het lage sterftepercentage komt omdat Duitsland heel vroeg begonnen is met heel veel testen. De capaciteit is de laatste weken enorm opgevoerd en momenteel worden volgens Drosten wekelijks naar schatting een half miljoen tests uitgevoerd.

Nederland test aanzienlijk minder, het RIVM geeft daarom aan dat het aantal bevestigde besmettingen geen goede graadmeter is voor de verspreiding van het virus. Het ligt voor de hand dat het daadwerkelijke aantal besmettingen in Nederland veel hoger is dan uit de cijfers blijkt.

 

In Duitsland is dit ‘Dunkelziffer’, dus het aantal onbekende gevallen, lager. Duitsland heeft volgens RKI-directeur Lothar Wieler meer testcapaciteit dan bijna ieder ander land. Ook van het testmateriaal zelf heeft Duitsland genoeg, aldus Wieler in een persconferentie eerder deze week. "We denken, dat we door het vroege testen zeer dicht op het daadwerkelijke aantal besmettingen zitten, en dat blijkt ook uit de geringe mortaliteit van de ziekte bij ons.“

Duitsland test mensen die ziek zijn en de contacten van die zieken die symptomen krijgen. Ook het medisch personeel wordt getest. Wie positief wordt getest, moet in thuisquarantaine en krijgt een contactonderzoek. Iedereen met wie diegene contact heeft gehad, wordt ook gevraagd in thuisquarantaine te gaan.

'Van besmetting tot overlijden duurt gemiddeld drie weken'

Doordat meer wordt getest, zijn de aantallen aangetoonde besmettingen hoger, en het sterftepercentage mogelijk lager, omdat ook lichte gevallen worden meegeteld. In bijvoorbeeld Nederland worden alleen de zwaardere gevallen getest.

Dat Duitsland met z'n 83 miljoen inwoners op dit moment minder sterfgevallen door corona heeft dan Nederland, zou dus kunnen betekenen, dat de verspreiding van het virus in Nederland verdergevorderd is dan in Duitsland. Mogelijk wordt het verschil tussen beide landen dan in de komende periode kleiner, zeggen experts. Van besmetting tot overlijden duurt gemiddeld drie weken, aldus Drosten.

Dat Duitsland bij de sterfgevallen de mensen niet meerekent die naast corona ook een andere aandoening hadden - zoals een Italiaanse krant opperde - veegde Wieler tijdens de eerdergenoemde persconferentie van tafel: alle mensen die de diagnose Covid-19 hebben en overlijden, worden geteld als Covid-19-sterfgevallen.

Capaciteit Intensive Care

Duitsland heeft - relatief en absoluut - veel meer intensive-care-bedden dan Nederland. In Duitsland zijn het er 28.000 momenteel, en dat aantal willen ze verdubbelen. Via een openbaar register wordt bijgehouden waar nog plek is. In Nederland zijn rond de duizend IC-plekken, ook hier wordt hard gewerkt aan het uitbreiden hiervan. Het verschil in aantal IC-bedden kan nu nog geen factor bij het verschil in dodentallen zijn, omdat in beide landen de capaciteit nog niet volledig wordt benut.

Viroloog Christian Drosten - die in korte tijd zeer beroemd is geworden in Duitsland - heeft een dagelijkse podcast over corona op de NDR 

Viroloog Drosten kondigde donderdag een nieuw onderzoeksnetwerk aan van het Duitse ministerie van Wetenschap, wetenschappelijke netwerken en universitaire ziekenhuizen, meldde onder meer Der Spiegel.  Deze ‘Nationale Taskforce’, met een budget van 150 miljoen euro, is er gekomen op verzoek van kanselier Merkel. Het netwerk moet zoveel mogelijk gegevens over patiënten en hun ziekteverloop verzamelen, ervaringen uitwisselen en zo inzichten opleveren voor pandemie-management en vaccin- en medicijnontwikkeling. 

Tags: coronavirus

Reacties

Raoul - 28 maart 2020 20:12

Ik zou graag willen weten hoe het kan dat Duitsland zo veel meer intensive care bedden heeft. Komt dit omdat er in Nederland te veel is bezuinigd op de zorg? Of komt dat doordat ze in Duitsland sneller gestart zijn om het aantal intensive care bedden uit te breiden?

Reageer
Amal - 27 maart 2020 16:50

Wat ik mis in het artikel en daardoor voor mij niet compleet is en een vertekend beeld geeft. Is dat naast het testen ook de behandeling compleet anders is. De behandeling kenmerkt zich in dat ze preventief (door het testen) met medicatie (malaria pil) starten om te voorkomen dat mensen doodziek worden.

Reageer
Wiebke Pittlik Amal - 27 maart 2020 20:29

Daarvan is ons niets bekend, kan ik ook niets over vinden. Viroloog Drosten heeft juist aangegeven dat het absoluut niet zeker is dat malariamedicijnen zouden kunnen helpen. https://www.merkur.de/welt/medikament-coronavirus-news-drosten-malaria-mittel-impfstoff-experte-podcast-zr-13606157.html
Waarop baseert u deze informatie? mvg de redactie

Marc Beek - 27 maart 2020 14:41

In Nederland worden bovendien sterfgevallen die symptomen hadden die volgens hun huisarts op Corona leken niet in de statistiek meegenomen. Alleen doden van wie vaststond dat ze de ziekte hadden (positief getest waren) komen in het officiële dodental terecht. Het 'conservatieve testen', dat het RIVM vanaf het begin voorstaat, is een grote fout en wordt met honderden, straks mogelijk duizenden doden bekocht.

Reageer
Wiebke Pittlik Marc Beek - 27 maart 2020 16:04

Dit is in Duitsland ook zo. Mensen die een positieve coronatest hadden en komen te overlijden, tellen als corona-sterfgevallen. mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-27 16:05:17

Luc Evers - 27 maart 2020 10:06

Indien het % doden te wijten is aan het aantal testen dan betekend dit dat er in ons land meer dan 36000 besmettingen zijn. (In verhouding met Duitsland)

Reageer
Sercan Luc Evers - 27 maart 2020 14:30

Ik denk eerder het dubbele. Nederland probeert een brand te blussen met een blinddoek om. Dat gaat straks goed mis, als het al niet mis gaat. Waar is Nederland mee bezig? Waarom die laksheid?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

Drie DIA-medewerkers over de Duits-Nederlandse mentaliteitsverschillen die zij in coronatijden zien.

Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Beschermende kleding is cruciaal in de corona-crisis. Ook Duitsland bewandelt onorthodoxe wegen om aan vraag te voldoen.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Omdat de redactie veel vragen krijgt hier een overzicht van belangrijke coronamaatregelen in Duitsland:

Lees meer

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

De Duitse regering roept ouderen in de coronacrisis op zich te laten vaccineren tegen pneumokokkenziekte.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger