Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal coronadoden in Duitsland opnieuw sterk gestegen

Kort nieuws - 9 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 590 mensen overleden als gevolg van COVID-19. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM. Het is het hoogste aantal doden sinds het begin van de coronacrisis.

Het zijn 103 sterfgevallen meer dan van vorige week woensdag. Toen werden 487 doden gemeld. Het totaal aantal mensen in Duitsland van wie bekend is dat ze door corona zijn overleden is 19.932.

Het aantal nieuwe infecties was de afgelopen 24 uur 20.815, een week geleden waren dat er 17.270. Het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is in heel Duitsland nu 149,1, meldt het RKI. Dat is meer dan aan het begin van de gedeeltelijke lockdown in november, toen waren het er 120. De bedoeling is dat deze 7-Tage-Inzidenz naar 50 terug gaat. Dan kunnen versoepelingen plaatsvinden. Lees meer bij tagesschau.de en het dashboard van het RKI

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina - een belangrijk adviesorgaan van kanselier Merkel - adviseert een 'harde lockdown' voor heel Duitsland tussen 24 december en minstens 10 januari. De meeste winkels moeten dan dicht, contacten moeten verder worden beperkt en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Scholen moeten het liefst al vanaf 14 december sluiten en overgaan op afstandsonderwijs. Vakantiereizen en grotere bijeenkomsten moeten worden verboden. Ervaringen in andere landen, zoals Ierland, laten volgens de Leopoldina zien dat strenge maatregelen voor een korte periode het aantal besmettingen flink doet dalen. De deelstaten Beieren en Saksen hebben al een strenge lockdown aangekondigd. Andere deelstaten overwegen ook hardere maatregelen.

Kanselier Merkel heeft woensdagmorgen tijdens een debat in de Bondsdag uiteengezet waarom ook zij overtuigd is dat het aantal contacten tussen mensen drastisch moet verminderen. Ze sluit zich aan bij het advies van de Leopoldina, liet ze weten.

Het besluit van veel deelstaten om hotels open te houden tijdens de kerstdagen vindt Merkel verkeerd. Ook zijn de Glühweinkramen die momenteel in veel steden te zien zijn, niet de bedoeling. Ze riep de deelstaten op om de scholen een paar dagen eerder te sluiten voor de kerstvakantie. Haar critici pareerde ze met een vlammend betoog voor de wetenschap, en de feiten. Daardoor laat ze zich leiden, maakte ze duidelijk. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger