Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaat Beieren gaat in lockdown

Kort nieuws - 7 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege het hoge aantal nieuwe corona-infecties gaat de deelstaat Beieren vanaf woensdag in lockdown. Dat kondigde deelstaatpremier Markus Söder zondag aan, na afloop van een speciale bijeenkomst van zijn kabinet.

Söder riep zondag de noodtoestand uit. Vanaf woensdag geldt in de hele deelstaat een uitgaansverbod. Mensen mogen vanaf dan alleen nog met een geldige reden - zoals een bezoek aan school, werk, boodschappen of de arts -  hun woning uit. Ook gaat een avondklok in voor alle steden en gebieden waar in een tijdsbestek van 7 dagen meer dan 200 nieuwe infecties per 100.000 inwoners worden gemeld. Daarnaast geldt vanaf woensdag een verbod op het drinken van alcohol op straat.

Voor het onderwijs kondigde Söder ook aanvullende maatregelen aan. Vanaf de achtste klas zullen leerlingen verdeeld worden en afwisselend les krijgen. Daar waar het aantal nieuwe infecties boven de 200 per 100.000 inwoners komt, krijgen de leerlingen in de achtste klas en hoger volledig digitaal les.

Ook de regels voor het grensverkeer worden aangescherpt. Vanaf woensdag mogen alleen nog grenspendelaars of mensen die een bezoek brengen aan 'eerste- of tweedegraads familieleden' de grens over.

Mensen in verpleeghuizen mogen vanaf woensdag nog maar één bezoeker per dag ontvangen. De bezoeker moet dan wel een negatieve coronatest kunnen tonen en een FFP-2-mondkapje dragen. Het zorgpersoneel in tehuizen moet zich twee keer in de week laten testen.

De lichte lockdown die tot nu toe gold, heeft de exponentiele groei van het aantal infecties gestopt, maar brengt volgens Söder te weinig resultaat. Er zijn nu 60.000 mensen in Beieren met het coronavirus geïnfecteerd. Volgens de deelstaatpremier zijn er nu extra maatregelen nodig, onder andere om de zorg te ontlasten.

Dinsdag zal de Beierse deelstaatregering een officieel besluit nemen over de maatregelen, die tot 5 januari zullen gelden. Met de kerstdagen worden de aangescherpte maatregelen tijdelijk versoepeld. Van 23 tot 26 december mogen maximaal tien mensen uit tien huishoudens bij elkaar komen, om samen de kerst te kunnen vieren. Söder kondigde aan dat de geplande versoepelingen voor Oud en Nieuw daarentegen voorlopig geen doorgang kunnen vinden. Lees meer bij Der Tagesspiegel en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger