Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt lockdown tot 15 februari

Kort nieuws - 19 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft met de deelstaten afgesproken dat de huidige lockdown wordt verlengd tot en met zondag 14 februari. Werkgevers moeten thuiswerken faciliteren waar mogelijk.

In het openbaar vervoer en in winkels worden chirurgische mondkapjes of FFP2- of N95-maskers verplicht. "Wordt het virus gevaarlijker, moet het masker beter worden. Heel simpel", zei de minister-president van Beieren, Markus Söder, daarover. In Beieren zijn de medische mondkapjes of FFP2-maskers al sinds deze week verplicht in het ov en in winkels.

De werkgevers moeten meer personeel laten thuiswerken dan nu het geval is. Daarvoor willen de regering en de deelstaten voor 15 maart een speciale regeling invoeren, die werkgevers verplicht om personeel thuis te laten werken als dat kan. Dat kan ook worden gecontroleerd, kondigde minister van Arbeid Hubertus Heil aan. Een werkgever moet dan duidelijk kunnen maken waarom bepaalde werknemers niet vanuit huis kunnen werken.

Scholen en kinderopvang blijven grotendeels dicht, de aanwezigheidsplicht vervalt. In sommige deelstaten betekent dit dat de scholen helemaal dicht zijn, in andere deelstaten worden ouders opgeroepen hun kind thuis te houden. Hoe het na 14 februari verder moet met de scholen, is nu nog niet duidelijk. Lees meer bij Tagesschau en bij Der Spiegel

Een algemene avondklok (Ausgangssperre) komt er in Duitsland niet. Wel is eerder al afgesproken dat een avondklok kan worden ingevoerd in regio's waar de besmettingen erg hoog zijn. Dat is ook al in meerdere deelstaten en regio's gebeurd. Lees meer in de Faktenfinder van Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger