'Duitsers integreren moeizaam in Zwitserland'

Achtergrond - 18 februari 2010

Een toenemend aantal Duitsers emigreert naar Zwitserland. De Zwitsers beginnen te morren. Duitse immigranten pikken huizen en partners in en ontberen de Zwitserse fijngevoeligheid, luidt de kritiek.

'Duitsers integreren moeizaam in Zwitserland'
© Afb.: Flickr, m.a.r.c.

Het aantal Duitsers dat in Zwitserland woont is de laatste jaren sterk toegenomen, blijkt uit cijfers van het Zwitserse Bureau voor Migratie (BFM). Het zijn er inmiddels ruim meer dan 200.000. De grote overeenkomsten in taal en cultuur zorgen ervoor dat de Duitsers zich snel thuis voelen bij hun zuiderburen. De klaagzang in de Zwitserse media over de Duitse immigranten, nu al een tijdje aan de gang, valt de inburgeraars dan ook rauw op hun dak.

Veel Duitsers realiseren zich niet dat zij als buitenlanders worden gezien, weet Christiana Baldauf-Hornig, hoofd integratie van de stad Zürich. De meeste Duitse migranten beheersen het Duits beter dan de Zwitsers en hebben goede banen.

Hun succes is juist de oorzaak van het integratieprobleem, meent Baldauf-Hornig. De Duitsers zijn de nieuwe zondebokken. Zij worden ervan beschuldigd de woningen en partners van de Zwitsers weg te kapen. Ook de taal en de omgangsvormen zorgen voor problemen. Duitsers zijn op de werkvloer te direct en informeel en in de horeca laten ze de grammaticale beleefdheidsvorm vaak achterwege. Opmerkelijk genoeg lijkt deze kritiek op de veelgehoorde kritiek van Duitsers over Nederlanders; te direct en zonder gevoel voor verhoudingen.

Inmiddels zijn er al diverse gebruiksaanwijzingen voor Duitse inburgeraars verschenen. De stad Zürich biedt inburgeringscursussen voor Duitsers aan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger