Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesaffaire: Bondsdagleden moeten neveninkomsten gaan melden

Kort nieuws - 26 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In antwoord op de mondkapjesaffaire bij CDU en CSU hebben coalitiepartijen CDU/CSU en SPD strengere regels afgesproken om belangenverstrengeling en corruptie bij Bondsdagleden tegen te gaan.

Bondsdagleden moeten voortaan neveninkomsten en eventuele aandelen in bedrijven melden. Ze mogen zich niet laten betalen voor belangenbehartiging en zich laten omkopen wordt in de toekomst een misdrijf in plaats van een overtreding.

CDU-Bondsdaglid Mark Hauptmann heeft vrijdag zijn vertrek uit de partij bekendgemaakt, nadat hij eerder al zijn Bondsdagzetel had opgegeven. Hauptmann wordt door het Openbaar Ministerie in Thüringen verdacht van corruptie. Hij zou volgens het OM 1 miljoen euro hebben ontvangen aan provisie voor het bemiddelen bij de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij tegen betaling de belangen van Azerbeidjan, Taiwan en Vietnam heeft behartigd. Lees meer bij Die Zeit

De Süddeutsche Zeitung berichtte donderdag over oud-Bondsdaglid voor de CSU Peter Gauweiler. De jurist zou tijdens zijn ambt als Bondsdaglid tussen 2008 en 2015 meer dan 11 miljoen euro honorarium hebben gekregen van de miljardair August von Finck. Gauweiler heeft juridische procedures gevoerd tegen de Europese reddingsfondsen voor Griekenland en voor de euro, en nu blijkt dat de rapporten die hij daarvoor liet opstellen, werden betaald door Finck. Van Gauweiler was al bekend dat hij het Bondsdaglid met de meeste bijverdiensten was. Ook ontbrak hij vaak bij stemmingen in het parlement. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger