Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog een CDU-Bondsdaglid treedt terug na corruptieverdenking

Kort nieuws - 12 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nadat twee leden van de christen-democratische fractie in de Bondsdag deze week de fractie moesten verlaten omdat ze hebben verdiend aan de handel in mondkapjes, maakte donderdag een derde Bondsdaglid zijn terugtreden bekend. 

CDU-parlementariër Mark Hauptmann treedt terug vanwege dubieuze, zeer duur betaalde advertenties door Azerbeidjan, Vietnam en Taiwan in een regionale krant in Thüringen. Hauptmann is de uitgever van die krant. De CDU'er zegt daar zelf niet aan verdiend te hebben en zegt dat er geen beïnvloeding van zijn politieke handelen is geweest. Tagesschau meldt vrijdag dat Hauptmann ook heeft bemiddeld in de aanschaf van mondkapjes door gemeenten. Ook lijkt hij betrokken bij meerdere dubieuze handelsconstructies en bedrijven. 

Alle leden van de CDU/CSU-fractie moeten uiterlijk deze vrijdag schriftelijk verklaren geen geld te hebben verdiend aan de coronacrisis door bemiddeling in handelscontacten. Dat eist de leiding van de fractie, nadat deze week duidelijk werd dat de leden Nüßlein en Löbel tonnen hebben verdiend aan de mondkapjesschaarste door hun contacten in het bedrijfsleven. Lees meer bij Tagesschau en lees ook op Duitslandweb: CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Vorige week werd de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van CDU-Bondsdaglid Axel Fischer. Ook hij wordt verdacht van corruptie. Hij kwam in het vizier van justitie in een onderzoek naar fractiegenoot Karin Strenz, die justitie beschuldigt van het aannemen van steekpenningen van Azerbeidjan, om in de Raad van Europa de belangen van dat land te behartigen. Fischer en Strenz hebben de fractie overigens niet verlaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger