Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog een CDU-Bondsdaglid treedt terug na corruptieverdenking

Kort nieuws - 12 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nadat twee leden van de christen-democratische fractie in de Bondsdag deze week de fractie moesten verlaten omdat ze hebben verdiend aan de handel in mondkapjes, maakte donderdag een derde Bondsdaglid zijn terugtreden bekend. 

CDU-parlementariër Mark Hauptmann treedt terug vanwege dubieuze, zeer duur betaalde advertenties door Azerbeidjan, Vietnam en Taiwan in een regionale krant in Thüringen. Hauptmann is de uitgever van die krant. De CDU'er zegt daar zelf niet aan verdiend te hebben en zegt dat er geen beïnvloeding van zijn politieke handelen is geweest. Tagesschau meldt vrijdag dat Hauptmann ook heeft bemiddeld in de aanschaf van mondkapjes door gemeenten. Ook lijkt hij betrokken bij meerdere dubieuze handelsconstructies en bedrijven. 

Alle leden van de CDU/CSU-fractie moeten uiterlijk deze vrijdag schriftelijk verklaren geen geld te hebben verdiend aan de coronacrisis door bemiddeling in handelscontacten. Dat eist de leiding van de fractie, nadat deze week duidelijk werd dat de leden Nüßlein en Löbel tonnen hebben verdiend aan de mondkapjesschaarste door hun contacten in het bedrijfsleven. Lees meer bij Tagesschau en lees ook op Duitslandweb: CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Vorige week werd de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van CDU-Bondsdaglid Axel Fischer. Ook hij wordt verdacht van corruptie. Hij kwam in het vizier van justitie in een onderzoek naar fractiegenoot Karin Strenz, die justitie beschuldigt van het aannemen van steekpenningen van Azerbeidjan, om in de Raad van Europa de belangen van dat land te behartigen. Fischer en Strenz hebben de fractie overigens niet verlaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger