Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt eindelijk in met lobbyregister

Kort nieuws - 29 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vrijdag eindelijk ingestemd met een lobbyregister. Daarin moeten lobbyisten hun contacten met regerings- of parlementsleden laten registeren.

In Duitsland wordt al jaren gedebatteerd over de invoering van een lobbyregister. De Raad van Europa heeft Duitsland in 2019 nog berispt omdat de Bondsdag te weinig doet tegen corruptie. Maar de CDU/CSU lag steeds dwars bij het opstellen van strengere regels voor de omgang met lobbyisten. Nu zijn de SPD en de christendemocraten het alsnog eens geworden en heeft de Bondsdag met het register ingestemd.

Lobbyisten moeten voortaan in een openbaar toegankelijk register melden met welk regerings- of parlementslid ze spreken en hoeveel geld ze betalen. Op ministeries is dat alleen verplicht voor het lagere en middenmanagement, niet voor de hoogste niveaus. Lobbyisten moeten instemmen met een gedragscode waarin de principes van integere belangenvertegenwoordiging zijn vastgelegd. Bij overtreding van de regels kan een lobbyist de toegang tot een ministerie of het parlement worden ontzegd of een boete tot 50.000 euro worden opgelegd.   

De regels zijn wat de oppositiepartijen betreft nog steeds niet streng genoeg. Zij hadden liever gezien dat ook lobbyisten die door de topmedewerkers van ministeries worden ontvangen, zich in het register moeten inschrijven. Het lobbyregister geldt verder niet voor vakbonden, werkgeversorganisaties, politieke stichtingen en vertegwoordigers van religieuze gemeenschappen. Bovendien hoeft niet in wetten te worden aangegeven welke wetsonderdelen door ingrijpen van lobbyisten zijn veranderd, de zogenoemde 'executieve voetafdruk'. Dat hadden de SPD en lobbykritische organisaties wel graag gewild. 

Dat de CDU/CSU alsnog met de invoering van het register heeft ingestemd, komt mede door een aantal lobbyschandalen binnen de partij. Zo kwam vorig jaar aan het licht dat de jonge CDU-parlementariër Philipp Amthor lobbyde voor de startup Augustus Intelligence en daar financieel veel voordeel van had. Eerder deze maand moesten meerdere christendemocratische poitici opstappen omdat ze commissie hadden aangenomen voor de levering van mondkapjes. Vanwege die mondkapjesaffaire zijn vorige week ook strengere regels voor Bondsdagleden ingevoerd voor het melden van neveninkomsten. Lees meer bij tagesschau.de en Deutschlandfunk (commentaar)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger