Raad van Europa berispt Bondsdag om omgang met lobbyisten
Kort nieuws - 13 augustus 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duitse parlement moet strengere regels opstellen voor de omgang met lobbyisten. Dat eist de Raad van Europa.
De Bondsdag doet te weinig tegen corruptie. Er zijn strengere regels nodig voor de omgang met lobbyisten en ook moeten Duitse parlementariërs gedetailleerdere informatie verschaffen over particuliere belangenconflicten en banden met bedrijven. Dat zegt de anti-corruptie-commissie van de Raad van Europa. De organisatie moet de democratie en de mensenrechten in Europa bevorderen.
Duitsland moet de Raad van Europa uiterlijk in juni 2020 een rapport voorleggen waarin het laat zien hoe het de aanbevelingen van de anti-corruptie-commissie heeft uitgevoerd. Twee maanden geleden is de anti-corruptie-commissie een procedure tegen Duitsland gestart omdat het te weinig heeft gedaan met eerdere aanbevelingen over ondoorzichtige partijfinanciering.
Bondsdagvoorzitter Schäuble heeft toegezegd dat het parlement zich na de zomer over de kritiek van de Raad van Europa buigt. SPD-fractievoorzitter Oppermann wil naar aanleiding van de kritiek een verplicht lobbyregister voor de Bondsdag. Lees meer bij Deutsche Welle en Tagesspiegel.de
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig