Duitslandweb logo Duitslandweb

Raad van Europa berispt Duitsland om ondoorzichtige partijfinanciering

Kort nieuws - 4 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Raad van Europa heeft Duitsland op de vingers getikt omdat het te weinig doet tegen de ondoorzichtige manier waarop partijen worden gefinancierd.

Duitsland heeft aanbevelingen van de Raad over partijfinanciering uit 2009 nog steeds niet uitgevoerd, blijkt uit een rapport van de anti-corruptie-commissie van de Raad van Europa. Een van de kritiekpunten is dat partijen donaties pas vanaf 50.000 euro moeten melden bij de bondspresident. Die grens moet naar beneden en anonieme donaties moeten geheel worden verboden, vindt de Raad. Lees meer bij Handelsblatt.de

Partijen hebben in Duitsland inkomsten uit ledenbijdragen (variërend van 15 procent bij de AfD tot 32 procent bij Die Linke), door subsidie van de overheid (30-40 procent) en uit donaties. De overheidssubsidie is afhankelijk van de grootte van partijen en hun succes bij verkiezingen. De donaties komen vaak van grote bedrijven, die aan meerdere partijen geld overmaken. Het aandeel van de donaties in de partijfinanciering van de AfD was vorig jaar 38 procent, van de FDP 27 procent, van de CDU/CSU rond de 15 procent, de Groenen 12 procent en de SPD en Die Linke rond de 7 procent. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.

Lees meer

De Verlosser van de pandemie?

De Verlosser van de pandemie?

Karl Lauterbach is de nieuwe minister van Gezondheid. Een portret van de 'opperwaarschuwer' in de coronacrisis.

Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.

Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger