Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: verhoogde partijfinanciering onwettig

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag bepaald dat de verhoging van het totale bedrag aan subsidie voor politieke partijen in 2018, ongrondwettelijk was. De toenmalige regeringspartijen CDU/CSU en de SPD hadden het bedrag verhoogd van 165 miljoen euro naar 190 miljoen euro. Oppositiepartijen dienden daarover een klacht in bij het Hof en zijn in het gelijk gesteld.

"De wetgevers hebben de verhoging van de partijfinanciering toentertijd onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechters in Karlsruhe. Door de uitspraak van het Hof geldt nu met terugwerkende kracht weer de oude bovengrens van 165 miljoen euro.

Hoewel sinds de verhoging van de bovengrens ook de toenmalige oppositiepartijen Groenen, FDP en Linke meer overheidsgeld voor de financiering van hun partijen ontvangen, dienden ze een aanklacht in. De drie partijen vonden het besluit van CDU/CSU en SPD ongerechtvaardigd. Bovendien was de oppositie bang dat bij Duitse burgers de indruk zou ontstaan dat politieke partijen naar hartenlust geld uit de staatskas kunnen gebruiken. Volgens CDU/CSU en SPD was een verhoging van de partijfinanciering-bovengrens nodig, omdat politieke partijen door de digitalisering hogere kosten moeten maken. 

Partijen hebben in Duitsland inkomsten uit ledenbijdragen, door subsidie van de overheid en uit donaties. De hoeveelheid overheidssubsidie is afhankelijk van de grootte van partijen en hun zetelaantal. Lees meer bij ZDFheute en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger