Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: verhoogde partijfinanciering onwettig

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag bepaald dat de verhoging van het totale bedrag aan subsidie voor politieke partijen in 2018, ongrondwettelijk was. De toenmalige regeringspartijen CDU/CSU en de SPD hadden het bedrag verhoogd van 165 miljoen euro naar 190 miljoen euro. Oppositiepartijen dienden daarover een klacht in bij het Hof en zijn in het gelijk gesteld.

"De wetgevers hebben de verhoging van de partijfinanciering toentertijd onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechters in Karlsruhe. Door de uitspraak van het Hof geldt nu met terugwerkende kracht weer de oude bovengrens van 165 miljoen euro.

Hoewel sinds de verhoging van de bovengrens ook de toenmalige oppositiepartijen Groenen, FDP en Linke meer overheidsgeld voor de financiering van hun partijen ontvangen, dienden ze een aanklacht in. De drie partijen vonden het besluit van CDU/CSU en SPD ongerechtvaardigd. Bovendien was de oppositie bang dat bij Duitse burgers de indruk zou ontstaan dat politieke partijen naar hartenlust geld uit de staatskas kunnen gebruiken. Volgens CDU/CSU en SPD was een verhoging van de partijfinanciering-bovengrens nodig, omdat politieke partijen door de digitalisering hogere kosten moeten maken. 

Partijen hebben in Duitsland inkomsten uit ledenbijdragen, door subsidie van de overheid en uit donaties. De hoeveelheid overheidssubsidie is afhankelijk van de grootte van partijen en hun zetelaantal. Lees meer bij ZDFheute en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger