Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: verhoogde partijfinanciering onwettig

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag bepaald dat de verhoging van het totale bedrag aan subsidie voor politieke partijen in 2018, ongrondwettelijk was. De toenmalige regeringspartijen CDU/CSU en de SPD hadden het bedrag verhoogd van 165 miljoen euro naar 190 miljoen euro. Oppositiepartijen dienden daarover een klacht in bij het Hof en zijn in het gelijk gesteld.

"De wetgevers hebben de verhoging van de partijfinanciering toentertijd onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechters in Karlsruhe. Door de uitspraak van het Hof geldt nu met terugwerkende kracht weer de oude bovengrens van 165 miljoen euro.

Hoewel sinds de verhoging van de bovengrens ook de toenmalige oppositiepartijen Groenen, FDP en Linke meer overheidsgeld voor de financiering van hun partijen ontvangen, dienden ze een aanklacht in. De drie partijen vonden het besluit van CDU/CSU en SPD ongerechtvaardigd. Bovendien was de oppositie bang dat bij Duitse burgers de indruk zou ontstaan dat politieke partijen naar hartenlust geld uit de staatskas kunnen gebruiken. Volgens CDU/CSU en SPD was een verhoging van de partijfinanciering-bovengrens nodig, omdat politieke partijen door de digitalisering hogere kosten moeten maken. 

Partijen hebben in Duitsland inkomsten uit ledenbijdragen, door subsidie van de overheid en uit donaties. De hoeveelheid overheidssubsidie is afhankelijk van de grootte van partijen en hun zetelaantal. Lees meer bij ZDFheute en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger