Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: Geen overheidsgeld voor NPD

Kort nieuws - 23 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het grondwettelijk hof in Karlsruhe heeft dinsdag de extreemrechtse partij NPD, die zich tegenwoordig 'Die Heimat' noemt, uitgesloten van overheidsfinanciering.

De NPD krijgt hierdoor bijvoorbeeld geen bijdrage aan de campagnekosten meer en ook vervallen belastingvoordelen waar partijen normaalgesproken van profiteren.

De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Eerder is geprobeerd de partij te verbieden, maar in 2017 bepaalde het hof dat de partij te onbeduidend was geworden om daadwerkelijk een gevaar te vormen voor de democratie. Wel gaven de rechters van het Constitutioneel Hof, dat wetgeving aan de grondwet toetst, toen aan dat de overheid subsidies kan intrekken. Daarvoor moest eerst de grondwet worden aangepast. Dat hebben regering en parlement samen gedaan en dat maakte de weg vrij voor een zaak om de partij van financiering uit te sluiten. De NPD kreeg sinds 2020 toch al geen financiering meer omdat de partij niet genoeg stemmen haalde bij verkiezingen, maar met deze uitspraak vervallen ook de belastingvoordelen, bijvoorbeeld op giften, waarvan de partij nog wel profiteert.

De zaak is ook relevant met het oog op de AfD. Ook tegen deze partij zou een zaak kunnen worden gevoerd om de subsidie in te trekken. Dat kan volgens de grondwet als een partij 'in haar doelstellingen of in het gedrag van haar aanhangers erop gericht is de vrije democratische orde aan te tasten of af te schaffen of het voortbestaan van de bondsrepubliek Duitsland in gevaar te brengen.' Sinds de jongste onthullingen over de extreemrechtse invloeden in de partij gaan stemmen op om zo'n procedure te beginnen.  Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger