Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: AfD-stichting wordt benadeeld

Kort nieuws - 22 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De wetenschappelijke stichting van de AfD, de Desiderius-Erasmus-Stiftung, deelt niet mee in het geld dat beschikbaar is voor stichtingen van politieke partijen. Dat is in strijd met de kansengelijkheid, bepaalde het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag.

Het subsidiesysteem moet op de schop, zegt het hoogste Duitse gerechtshof, dat wetten toetst aan de grondwet. De ruim 600 miljoen euro die beschikbaar is voor de stichtingen, wordt verdeeld tijdens de begrotingsbehandeling in de Bondsdag. Hoeveel een stichting krijgt, hangt af van de grootte van de partij. De verdeling is niet vastgelegd in een wet.

Zo'n wet moet er wel komen, stelt het hof. Daarin kan ook een stichting worden uitgesloten als dat nodig is om de grondwet te beschermen. Maar een begrotingsbesluit is niet voldoende voor zo'n vergaande maatregel. De rechtsnationalistische AfD wordt in de gaten gehouden door de veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Die verdenkt de partij van ongrondwettelijke activiteiten.

De AfD had geklaagd dat de Desiderius-Erasmus-Stiftung in 2019 geen geld uit het budget had gekregen.In 2022 had de Bondsdag in de begroting aangemerkt dat stichtingen die zich mogelijk niet conformeren aan de grondwet, kunnen worden uitgesloten van de subsidie. Ook hiertegen heeft de AfD geklaagd, maar deze constructie wordt in een aparte zaak behandeld. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger