Duitse partijen: Grondwettelijk Hof beter beschermen
Kort nieuws - 30 januari 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe regeringspartijen SPD, Groenen en FDP willen het Constitutioneel Hof beter beschermen tegen 'vijanden van de democratie'. Ze krijgen daarbij steun van de grootste oppositiefractie CDU/CSU. De partijen vrezen dat de rechts-radicale AfD, nu die steeds groter wordt, de onafhankelijkheid van het Hof kan aantasten.
Het Constitutioneel Hof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, is het hoogste Duitse rechtsorgaan en een van de belangrijkste pilaren van de democratie in Duitsland. Duitse wetten met betrekking tot het Hof kunnen op dit moment met een normale meerderheid in het parlement worden aangepast. Een van de voorstellen is om daar een tweederde meerderheid van te maken. Ook wordt erover gesproken "wezenlijke structuren" van het Hof in de grondwet te verankeren.
De voorstellen zijn een reactie op de groei van de rechts-radicale AfD, die in de landelijke peilingen de tweede partij is en bij drie deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland in het najaar de grootste lijkt te worden. De AfD wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden, mede omdat toonaangevende partijleden ongrondwettelijke standpunten propageren.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) waarschuwt dat "autoritaire krachten de democratie en de rechtstaat van binnenuit willen vernietigen door de onafhankelijke justitie en de democratische instituties aan te vallen". Dat is recent duidelijk geworden in Europese buurlanden, aldus de minister. Haar partijgenoot, Bondsdaglid Johannes Fechner, verwijst naar Polen, waar de afgelopen jaren duidelijk werd hoe snel het Hof daar buiten werking kon worden gesteld. Ook de FDP wil de rechters in Karlsruhe "veerkrachtiger maken tegen vijanden van de democratie".
De CDU/CSU-fractie sluit zich bij de regeringspartijen aan. "We delen de zorgen over de partijpolitieke beïnvloeding van het Bundesverfassungsgericht", aldus plaatsvervangend fractievoorzitter Andrea Lindholz (CSU). De steun van de grootste oppositiepartij is nodig om de wetgeving rond het Constitutioneel Hof aan te passen. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig